IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Bank of Cyprus подаде оставка

Клоновете на всички банки със специални полицайски защити

15:03 | 26.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Президентът на Bank of Cyprus подаде оставка

Президентът на най-голямата кипърска банка Bank of Cyprus Андреас Артемис е подал днес сутринта оставка, която ще бъде разгледана от ръководството на банката по-късно следобед, съобщава Ройтерс.

Според запознати със случващото се източници на агенцията причините за оставката са свързани с назначение на мениджър в банката, без Артемис да е бил информиран предварително, а също така и с продажбата на филиали на банката в Гърция.

Оттеглянето на Артемис се случва на фона на планираното преструктуриране на банковия сектор на островната страна, свързано със споразумението за спасителна финансова помощ за страната.

Тъй като банките се опасяват от щурм на гражданите към клоновете им, след като бъдат отворени отново в четвъртък, пред всички клонове ще има засилено полицейско присъствие, предава Ройтерс, позовавайки се на местни медии. От съображения за сигурност на клиентите ще бъде разрешено да теглят ограничено количество пари, пише още агенцията.

Междувременно международната рейтинговата агенция Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на двете най-големи кипърски банки до равнище банкрут. Агенцията е влошила дългосрочния кредитен рейтин на Cyprus Popular Bank (Laiki) от до"В", до "D" (дефолт), а на Bank of Cyprus - от "В" до "RD" (ограничен дефолт). Рейтингът на Hellenic Bank - "В" засега е запазен, но остава в списъка за преразглеждане в графата „понижение".

Fitch е взела това решение, отчитайки споразумението между властите в страната и Еврогрупата за финансова помощ, което бе постигнато в понеделник.

В същото време фондовата борса в Кипър взе решение да продължи забраната за провеждане на търговски сесии, въведена на 19 март до четвъртък - 28 март. Мярката цели защита на инвеститорите и осигуряване бъдещето нормално функциониране на пазара, се казва в официалното съобщение на борсата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още