IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei отчете ръст от 9,3% за ноември

Повечето от водещите борсови индекси в Азия приключиха последния ден на месеца с понижения

11:53 | 29.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nikkei отчете ръст от 9,3% за ноември

Повечето от водещите борсови индекси в Азия приключиха последния ден на месеца с понижения, защото на инвеститорите им липсваше подкрепа от Wall Street заради почивните дни в САЩ, пише CNBC. Все пак по-късно днес търговия отвъд Океана ще има, но само за няколко часа.

В петък японският индекс Nikkei се понижи с 0,40% до 15661,87 пункта и взе глътка въздух, след като вчера удари 6-годишен връх заради поскъпването на йената. Индексът отчете най-силното си ноемврийско представяне от 2005 г. насам. За седмицата Nikkei отчита ръст от 1,82%, а за месеца – 9,32%. От началото на годината бенчмаркът се е изстрелял с 50,66%.

Основният индекс в Китай Shanghai Composite се покачи минимално с 0,05% в петък до 2220,50 пункта. За седмицата индексът прибавя 1,10% към пазарната си капитализация. Въпреки че през ноември той расте с 4,30%, от началото на годината Shanghai Composite отстъпва с 2,14%.

В Южна Корея KOSPI почти не отчете промяна въпреки позитивните икономически данни. В петък индексът отстъпи минимално с 0,04% до 2044,87 пункта. За седмицата той расте с 1,93%, но за месеца губи 0,30%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 изтри печалбите от началото на днешната сесия и приключи последния ден от месеца на едноседмично дъно – понижение от 0,27% до 5320,05 пункта. Индикаторът записа и първия си месечен спад от юни насам – 1,76%. От началото на годината индексът прибава 14,44% към стойността си.

В Индия SENSEX скочи с 1,27% в петък до 20795,10 пункта. Положителни новини за Индия, след като Goldman Sachs прогнозира силен ръст за икономиката на страната през фискалната 2015 г.

В Япония бяха изнесени данните за инфлацията. Те показаха, че през октомври индексът на потребителските цени се е покачил с 0,9% на годишна база до нов 5-годишен връх. Мнозина анализатори разтълкуваха това като сигнал, че политиките на премиера Шиндзо Абе се движат към целта.

Изглежда обаче, че новините не впечатлиха анализаторите и пазарните участници и Nikkei отстъпи. Акциите на Panasonic и на телекома KDDI поевтиняха най-много – с по 2% всяка.

В Китай инвеститорите останаха предпазливи. Те чакат данните за производствената активност за ноември. Стойностите на PMI индекса ще бъдат публикувани в неделя. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакват той да отстъпи от 18-месечния си връх, регистриран през октомври, като спадне до 51,1 от 51,4 пункта.

Акциите на Hafei Aviation и Aerospace Communication поскъпнаха с 3%, защото Пекин изпрати изтребители в новата си въздушна отбранителна зона в Източнокитайско море.

Книжата на COSCO Shipping и на China Shipping Development са нагоре с 4%, след като индексът Baltic Dry се покачи с 9,3% и отчете най-големия си еднодневен ръст от два и половина месеца насам.

Книжата на GrainCorp се сринаха с 22%, след като правителството на Австралия спря сделката за придобиването на компанията за зърнени култури от американския аграрен гигант Archer Daniels Midland. Предложението бе за 2,55 млрд. долара.

Акциите на Rio Tinto поскъпнаха с 2,5%, след като добивната компания съобщи, че възнамерява да похарчи около 2 млрд. долара, за да увеличи годишния обем на производството на желязна руда.

Forge възстанови 9,5% от цената на акциите си, след като вчера тя се срина с 80% след новините, че Australia New Zealand Banking ще бъде най-големият акционер в страдащата компания.

През октомври индустриалното производство в Южна Корея е нараснало с 1,8% и се възстанови от резкия спад, отчетен през септември.

Акциите на производителя на стомана Posco поскъпнаха с процент, докато Kia Motors – само с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още