IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сянката на коронавируса пак надвисна над Пекин

Заради случаи, свързани с най-големия пазар в Азия, в някои райони на града пак се въвеждат КПП, затварят е училища и спортни площадки и се въвеждат други мерки

13:45 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Търговци на месо на пазара Синфади. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Търговци на месо на пазара Синфади. Снимка: Bloomberg LP

Няколко района в Пекин са възстановили контролно-пропускателните пунктове за сигурност, разпоредили са масови тестове на жителите и са затворили училищата от днес заради неочаквано възобновяване на инфекциите с коронавируса Covid-19, предава Ройтерс.

След близо два месеца без нови болни пекинските служители съобщават за 79 случая през последните четири дни, най-голямата концентрация на нови случаи от февруари. Завръщането на Covid-19 в Пекин е притеснително, предвид че градът е дом на много големи корпорации, а и на фона на опита на Китай да възстанови икономиката си.

„Рискът от разпространение на епидемията е много голям, така че трябва да предприемем решителни мерки“, заяви на пресконференция в понеделник говорителят на градското правителство в Пекин Сю Хъдзиен.

Избухването на локалната епидемия се проследява до Синфади, най-големият пазар на хранителни стоки на едро в Азия, където хиляди тонове зеленчуци, плодове и месо се търгуват всеки ден. С комплекс от складове и търговски зали, обхващащи площ с големина от близо 160 футболни игрища, Синфади е повече от 20 пъти по-голям от пазара за морски дарове в Ухан, където е открито първоначалното огнище на коронавируса.

Новите случаи подтикнаха служителите в много части на града бързо да върнат строги мерки за борба с епидемията, като най-малко три района влизат в режим на извънредно положение. Наложените мерки включват изграждането на денонощни контролно-пропускателни пунктове, затваряне на училища и спортни площадки, възстановяване на температурната проверка в молове, супермаркети и офис сгради.

В някои райони служители на местната администрация посещават адреси, за да идентифицират посетители на Синфади и контактни лица. От неделя (14 юни) започна и масово тестване на хората. Събрани са почти 9 хил. проби от посетители на пазара. Резултатите на малко над 6 хил. от тях, които са готови, са отрицателни, съобщава Гао Сяодзюн, говорител на Пекинската комисия за обществено здраве.

Търговец на едро със зеленчуци на пазара заявява пред Ройтерс, че трябва да остане в карантина 14 дни в определен хотел, дори след като тестът му е отрицателен. След 14 дни ще му бъде направен нов тест.

Световната здравна организация заяви в неделя, че е била информирана за огнището и последвалото разследване на китайски служители. Организацията посочва, че скоро ще стане ясна генетичната последователност на вируса след приключване на по-нататъшните лабораторни анализи. Китайските епидемиолози, които тясно работят с правителството, посочват, че генетичната последователност на вируса показва, че най-вероятно е дошъл от Европа.

Правителствата в някои други градове и провинции също отправят предупреждения за несъществените пътувания до столицата и прилагат протоколи за изолация за някои посетители на Пекин. В някои провинции, например североизточната я Ляонин и северната Хебей, съобщават за случаи на коронавирус, свързани с тези в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още