IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Въпреки възстановяването мнозина страдат

Наред с възприетите индикатори за икономическия напредък или спад могат да бъдат използвани и нестандартни, смята председателят на Фед

17:47 | 06.08.12 г.
Бернанке: Въпреки възстановяването мнозина страдат

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке смята, че макар повечето икономически индикатори да сочат към възстановяване, много хора и предприятия са изправени пред труден период, съобщи Ройтерс.

„Макар че някои ключови съвкупни измерители – включително потребителските разходи, разполагаемият доход, нетното богатство на домакинствата и вноските за обслужване на задълженията – се движат в посока на възстановяване, очевидно е, че много хора и домакинства продължават да страдат в трудната икономическа и финансова обстановка“, посочва Бернанке в подготвен текст за реч за икономическите индикатори в Кембридж пред 32-рата Генерална конференция на Международната асоциация за изследвания на доходите и благосъстоянието.

В нея той не повдига въпроси за перспективите пред монетарната политика на Фед или за пазара на труда в САЩ.

По думите му има интересно развитие в областта на измерването на икономическото благосъстояние. Председателят на Фед се позовава на индекса на брутното национално щастие на Бутан, който включва индикатори като ниво на образованието и времето, прекарано в извънслужебна дейност, като пример за алтернативно проучване.

Други стандартни икономически показатели, които отразяват качеството на живот, включват разпределението на доходите, нарастващата мобилност, сигурността на работното място и буферите, с които домакинствата трябва да се защитават срещу финансови сътресения, добавя той.

„Всички тези показатели могат да бъдат използвани за измерване на икономическия напредък или отстъпление, както и за обяснение на икономическите решения или за предвиждане на бъдещи икономически резултати“, твърди Бернанке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още