IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиони за една тиха новина

Тридневният конгрес на демократите в Шарлот струваше над 50 млн. долара

16:59 | 08.09.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Напред&quot; - новият слоган на Обама.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

"Напред" - новият слоган на Обама. Снимка: Ройтерс

В края на тридневния национален и предварително планиран до последните подробности конгрес на Демократическата партия в Шарлот официално стана ясно онова, което впрочем бе ясно още в началото. Барак Обама ще бъде кандидат-президентът на демократите и ще се опита отново да стане президент на Съединените американски щати. Организаторите са доволни от конгреса, който струваше на тях и на град Шарлот над 50 млн. долара. Но и подобен гигантски бюджет не може да гарантира, че избирателите ще чуят посланието, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Срещата на демократите e истинско мегасъбитие: град с размера на Франкфурт бе парализиран в продължение на една седмица. Всички хотелски стаи в област на един час път с кола са били резервирани, хиляди допълнителни полицаи от околните градове е трябвало да бъдат преместени в Шарлот, за да се гарантира редът. И хиляди фирми, чиито офиси в центъра на града останаха затворени, а персоналът ще отработва заплатите си в следващите няколко съботи.

Това са измерения, които не са познати от партийните конгреси в Европа. Германската социалистическа партия например, в зависимост от мястото на провеждане, плаща по около 2,5 милиона евро от бюджета си за подобен конгрес, твърди касиерът на партията. С бюджета за един конгрес в САЩ социалдемократите, а и не само те, могат да изкарат  десетилетия. Освен това при т. нар. National Convention става дума за събитие, на което не се решава нищо и всички оратори се придържат към теми, предварително определени от партийните режисьори. И наистина – в Шарлот не станахме свидетели на каквато и да е изненада.

По време на националните конгреси за номинация на кандидат в САЩ не става дума и за политически дебати, а по-скоро се касае за външния изглед на един изборен екип. Партийният конгрес задава тона за изборната битка и тук няма място за вътрешнопартийни конфликти. Говорителите се измерват чрез тяхното изпълнение, тяхната способност да въвличат поддръжници и да предадат на електората си ясно послание. Ето защо и речта на Бил Клинтън в Шарлот бе толкова важна.

До изборите в началото на ноември демократите все още имат два месеца и много работа за вършене. В последните социологически проучвания Обама и републиканският конкурент Мит Ромни имат почти равни резултати.

Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 4
DJesus
преди 11 години
Само комплексарите и мнителните некадърници задават тъпия и неадекватен въпрос ; " Кой беше ти бе? " Нормална реакция на злоба и безсилие на човек , който не може да се аргументира словесно! Много агресия има в тебе братле, много! Не е ли по добре да си пиеш редовно лекарствата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Аз също нищо мое не съм трил? Какво му стана на тоя човек не знам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Какво съм трил бе аз да не съм *** бе? Явно си ме хранил и за това админите са ти трили коментарите, аз дори не съм видял какво си написал? Ето на кой колко е умственият багаж. А да си чувал за фразата по-умният отстъпва? За това не ми се занимава да споря с теб. Няма и да го направя. Мнението ми е, че речта на Мишел Обама беше хубава и вдъхновяваща и ми хареса. Иначе не съм нито за Обама, нито за Ромни и 2мата са един дол дренки. И какво си започнал да ме храниш бе ?!? Какво точно съм написал по твой адрес, че да ме храниш, от къде се взе пък ти ? Аз имам чувството, че хората по тия форуми излизат само и единствено за да хранят другите и да си избиват комплексите за малоценност в интернет. ЛОЛ. Кой беше ти бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
DJesus
преди 11 години
Точно така! Това което ти се е искало да видиш, това си и написала, което разбира се няма нищо общо с реалноста! И не си мисли, че триейки коментарите по повод твоето "прозрение" за Мишел Обама, ще оставиш различно впечатление във форума за написаното от теб. Самия факт, че изтриваш най безцеремонно отговорите на инфантилните ти коментари, вместо да отговориш с достойнство на полемиката, само показват , че си слабо интелигентен , мнителен и с комплекс за малоценност форумец! Всеки средно интелигентен човек на твое място, би отговорил с достойнство на написаното по повод коментара ти, но не и ти! Видно е, че речника ти силиците ти и възможностите ти са много слаби и неадекватни за да отговориш на написаното от мен. Затова, като не можеш да намериш начин да се справиш словесно, пристъпваш към заличаване на отговорите, така че другите, които те познават във форума да не разберат и открият интелектуалнат ти немощ! Да не би да си социалистка? Щото те цензурират неудобните за тях мнения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Човек вижда това, което иска да види.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
DJesus
преди 11 години
Гледах отново в You Tube речта на Мишел Обама и отново нищо не ме грабна. С две думи; фалшив патос и много неестествоно поведение за човек, който иска да сподели лични и съкровенни за него неща. Явно тази реч е писана от много по интелигентен от Мишел Обама пиар, в което е и проблема, защото начина на изразяване и последователноста на емоциите в речта не бяха по силите на тази обикновена женица. Казано по друг начин, интелигентноста и емоционалноста в речта не беше еквивалент на интелигентноста на Мишел Обама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
DJesus
преди 11 години
Не разбирам какво е силното в речта на Мишел Обама? Една реч очевидно написана и редактирана от друг. Това е една реч буквално назубрена и репетирана многократно пред огледалото и нейните сътрудници , които , обзалагам се са я спирали десетки пъти за да акцентират в сълзливите моменти , които биха разчувствали американците. Тетралния начин по който разкрива лични съкровенни неща от живота си, театралното разперване на ръцете и ръкомахането за да подчертае драматизма в казаното от нея , не са нищо друго освен една заузбрена и многократно отрепетирвана реч, която по никакъв начин не може да докоснше сърцето на един средно интелигентен човек. В нито един момент от нейната реч , не успях да се разчувствам и да и повярвам.Беше неестетвена и валшиво искренна според мен. За да ти повярват е необходимо да си вътрешно убеден в това което казваш, да си искрен. Много театър и малко вътрешна убеденост в това, което каза. Това беше едно повторение и бледо копие на речта на съпругата на Ромни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
billybones
преди 11 години
Да попитам...., кога ще мога да поствам във форума, при положение, че чета от години и преди месец реших да се регистрирам.....??? Не, че нещо, но все пак....цивилизован човек съм...играл съм тук и там......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Потърсете я в Youtube, който иска да я гледа. Напишете First Lady Michelle Obama's Remarks. Някой разбира се трие линковете които слагам, но това няма как да изтрие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Речта на Мишел беше много силна! Разбира се, това е Great Deception, но всеки президент на САЩ е Great Deception, така че не ни остава нищо друго освен да се наслаждаваме на шоуто. Мишел Обама със сигурност става за елитна холивудска актриса :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още