IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВР продава своя ВЕИ бизнес в САЩ за 1,5 млрд. долара

Петролният гигант иска да се съсредоточи върху основната си дейност, която осигурява по-добра възвращаемост от производството на ток от вятър и слънце

12:33 | 03.04.13 г. 4
ВР продава своя ВЕИ бизнес в САЩ за 1,5 млрд. долара

Петролният гигант ВР Plc обяви за продажба американския си бизнес за производство на електроенергия с помощта на вятъра, оценяван на около 1,5 млрд. долара, в рамките на изтеглянето си от областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), като целта е да се съсредоточи върху основната си дейност с петрол и природен газ, съобщи британският вестник Financial Times.

Компанията е сред притежаващите най-много ветроенератори в САЩ, като в 9 щата тя разполага с капацитет за производство на 2 600 мегавата годишно. По този показател тя е на 12-то място в САЩ, а по инвестиции в мощности в сектора – на 7-мо. При това ВР Plc разширяваше бързо бизнеса и последната ѝ инсталация влезе в експлоатация в края на 2012 г.

Тя обаче остана единствената голяма петролна компания със значителна дейност в областта на вятърната енергия. През последното десетилетие от Royal Dutch Shell предприеха някои дейстивя в тази насока, но се отказаха през 2009 г.

Мениджъри в ВР Plc твърдяха, че развиваните от тях бизнеси се допълват, тъй като добиваният природен газ влиза в действие, когато вятърът спре. Сега обаче от компанията са решили, че могат да осигурят по-висока възвращаемост за акционерите, като продадат бизнеса с вятърните електростанции, ако успеят да получат достатъчно примамлива оферта.

Ако продажбата се осъществи, ВР Plc ще остане единствено в бизнеса с биогориво чрез производството на етанол от захарна тръстика в Бразилия и някои изследователски инициативи като останки от опита си да навлезе в сектора на алтернативните енергийни източници. Това се случи по времето на главния изпълнителен директор лорд Браун, който заемаше поста между 1995 и 2007 г. и бе обещал да позиционира компанията „не само в петрола“.

Тя вече изостави други инициативи в сектора на ВЕИ, изтегляйки се от производството на ток от слънчева енергия и прекратявайки инвестициите си в разработването на технологии за улавяне и съхраняване на въглеродни емисии.

През миналия месец настоящият главен изпълнителен директор на компанията Боб Дъдли заяви, че тя „хвърля кърпата по отношение на слънчевите панели“, след като в продължение на 35 години се е опитвала да постигне печалба от тях. През миналата година той отхвърли планове за изграждането на модерен завод за производство на етанол от целулоза на стойност 300 млн. долара във Флорида, заявявайки, че компанията би могла да получи по-добра възвращаемост от други проекти.

Нетният капацитет на компанията, след като бъде изваден и делът на останалите участници в смесени дружества с нея, е около 1 500 мегавата. Според анализатора в Navigant Брюс Хамилтън цената на вятърните инсталации, които вече са изчерпали част от стойността на данъчния си кредит, ще бъде около 1 млн. долара за мегават, което предполага, че ВР Plc може да получи за тях 1,5 млрд. долара.

Придобиването би могло да заинтересува азиатски компании, които искат да стъпят на американския пазар на производство на електроенергия със силата на вятъра. Китайски компании се оглеждат за американски активи в сектора на ВЕИ, макар че въпросът е деликатен от политическа гледна точка и е създавал проблеми при други сделки и евентуално одобрение от американската Комисия за чуждестранни инвестиции – правителствена агенция, която има правото да налага забрана за придобиване от съображения за националната сигурност – би било получено доста трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Никога не са били рентабилни вятърните генератори. Никога.И няма да бъдат. С познати сме изпадали в противоречия, но всеки в този бизнес е наясно за истината. Другото е поръчково писане по форуми, и лъжата на най-горно ниво. Но като се има предвид, че големите проекти създават парите, те за това ползваха тая измишльотина. Трябва да се разбере, че парите ги създават хората, буквално!Смеят се някои, коментираме на друго място, че влизайки в ЕС и с подписването на странни договори, сме дали суверинитета си, което се изразява в предаване на личните данни на хората на всяка страна като собственост на ЕС. Оттам започват и игрите на ЕЦБ в ЕЗ.Но ако в САЩ не преподпишат нов лиценз на Федералния резерв, е, тогава наистина ще сме свободни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
alligator_29
преди 11 години
Нашето министерство на икономика трябва да се замисли да инвестира 1.5 $ млрд. и веднага ще жинем плодове. А засега само виждам как се увеличават пенсиите и заплатите за сметка на заемните пари , които един ден ще трябва да се връщат. Няма ли един здравомислещ икономист в цялото министерство?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
alligator_29
преди 11 години
Аз бих закупил тези ВЕИ (ако имах пари разбира се :) ) От горе казаното става ясно, че засега ВЕИта не са достатъчно рентабилни. Но ако погледнем във дългосрочен период, че лесния добив на нефт от "залива" или в Сибир ще свърши рано или късно, и на пазара ще излезе Канада със нейните залежи на "пясъчната нефт" ( която засега не се разработва поради същата причина - не е рентабилно, прекалено скъпо производство) то в един дългосрочен период става изгодно да се притежават такива огромни ВЕИ мощности на американския пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
RedBot
преди 11 години
Големите явно ги удари евтиния шистов газ и тихомълком се освобождават от превъзнасяните ВЕИта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още