IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съмърс: Пазарите са прекалени оптимисти за рисковете при управлението на Тръмп

Това вероятно е най-големият преход от идеологическа гледна точка, който сме виждали в САЩ през последните 75 години, казва бившият финансов министър на САЩ

17:21 | 03.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лорънс Съмърс. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лорънс Съмърс. Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите са прекалено оптимистично настроени за рисковете, свързани с предстоящото управление на администрацията на Доналд Тръмп в САЩ. Това коментира Лари Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ при президента Бил Клинтън, цитиран от Bloomberg.

Съмърс, който сега преподава в Харвард, обръща внимание на възможните протекционистични мерки, както и промените във външната политика и вътрешната социална политика като проблеми, които създават „изключителна несигурност“.

До встъпването в длъжност на Доналд Тръмп остават малко повече от две седмици, а борсовият индекс S&P 500 е близо до рекордни нива. През 2016 г. измерителят се повиши с близо 10% заради очаквания за фискални стимули и по-силен икономически растеж. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се затруднява да пробие границата от 20 хил. пункта, макар че през 2016 г. се повиши с 13%.

„Това вероятно е най-големият преход от идеологическа гледна точка, който сме виждали в САЩ през последните 75 години“, казва Съмърс в интервю за Bloomberg. “Предвид централната роля на САЩ в глобалната система тези преходи трябва да бъдат обект на огромна несигурност. Не мисля, че това е напълно признато от пазарите”, смята бившият министър на финансите на САЩ.

Съмърс разкритикува и съвместния доклад на икономиста Питър Наваро, който ще оглави Националния търговски съвет на Белия дом, и Уилбър Рос, бъдещият министър на търговията. Документът беше представен през септември и описва плановете на Тръмп за икономическия ръст на САЩ.

„Докладът Наваро-Рос е далеч отвъд вуду икономиката. Логиката, аргументите са толкова далеч от каквото и да е традиционно отговорно икономическо мислене, че те са икономическият вариант на креационизма“, смята демократът.

Съмърс разкритикува идеята, че данъчна политика, която цели да насърчи американските компании да преместят печалби у дома, ще насърчи инвестициите и наемането на персонал.

„Мнозинството компании, които имат много средства в чужбина, имат и значително количество кеш и в САЩ“, посочва той. „Реалността е, че средствата, които се връщат в САЩ, ще се използват за плащане на дивиденти, обратно изкупуване на акции, за сливания и придобивания, а не за инвестиране на големи суми в нов капитал. Химера е да се предполага, че ще има големи увеличения в капиталовите инвестиции вследствие на такова преместване“, казва Съмърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още