IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела отхвърли ултиматума на европейските страни на събрание в ООН

Никой няма право да ни поставя срокове, нито да ни казва дали трябва да има избори или не, заяви венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса

09:34 | 27.01.19 г. 44
<p>
	Поддръжници на президента на Венецуела Николас Мадуро <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Поддръжници на президента на Венецуела Николас Мадуро Снимка: Ройтерс

В ООН днес Венецуела отхвърли категорично ултиматума на няколко европопейски страни, които й дадоха 8 дни, за да свика избори, заплашвайки, че ако не го направи, ще признае властта на опозиционера Хуан Гуайдо, предават Франс прес и БНТ.

"Никой няма право да ни поставя срокове, нито да ни казва дали трябва да има избори или не", заяви венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса. "Кои сте вие, че да поставяте ултиматум на едно суверенно правителство? Това е намеса, инфантилна намеса", каза той по време на заседание на Съвета за сигурност.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова всички страни да подкрепят венецуелския народ в опита му да се освободи от това, което той нарече "незаконна мафиотска държава" на Николас Мадуро, предаде Асошиейтед прес. Те (страните) трябва да подкрепят опозиционния лидер Хуан Гуайдо като временен президент на Венецуела, заяви той.

Хуманитарната ситуация изисква да се действа сега, подчерта американският топ дипломат на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН. По думите му девет от всеки десет венецуелци живеят в бедност, а три милиона са били принудени да напуснат родината си, което е застрашило международния мир и сигурност. Помпео обвини Русия и Китай, че се опитват "да удържат на повърхността Мадуро, докато той е в отчаяно положение с надежда да си върнат милиардите долари зле обмислени инвестиции и помощи, предоставяни през годините".

Според него обаче никоя страна не е направила повече за поддържане на "кошмарното положение на венецуелския народ" от Куба, която е изпратила "разбойници от силите за сигурност и разузнаването" в подкрепа на Мадуро. Държавният секретар изрази надежда страните, заявили подкрепа за опозиционния лидер Хуан Гуайдо, да прекъснат връзките на финансовите си системи с режима на Мадуро, допълва Ройтерс. 

Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо благодари на испанския премиер Педро Санчес, френския президент Еманюел Макрон и говорителя на германското правителство Мартин Фиц за оказаната подкрепа като временен президент на Венецуела и за подкрепата им за мирните и демократични промени в политическата й система, предаде ТАСС. Гуайдо изрази признателността си в Туитър.

Руското външно министерство заяви, че исканията на европейските страни за организиране на избори във Венецуела до осем дни се дирижират от САЩ.

Тези изявления са синхронни и старателно режисирани, няколко часа преди свиканото от Вашингтон обсъждане на положението във Венецуела от Съвета за сигурност на ООН, подчерта руското дипломатическо ведомство.

Венецуелският президент Николас Мадуро отхвърли ултиматума на редица европейски страни, които му отпуснаха 8 дни, за да свика избори. В разпространено днес интервю за телевизия Си Ен Ен-Тюрк той заяви, че страната му "не е свързана" с Европа, предаде Франс прес.

"Те би трябвало да отзоват ултиматума. Никой не може да ни поставя ултиматум", каза Мадуро.

Мадуро припомни, че "в най-скоро време в страната предстоят избори за парламент", а поредните “президентски избори ще се състоят през 2020 г.".

Допълнена към 17.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

34
rate up comment 7 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 5 години
Страна в която на офицерите от полицията се раздава като награда рула тоалетна хартия(вчера гледах снимките), няма начин да не се смени властта. Това ще стане или чрез избори или чрез преврат. Щатите не са магьосник , който с вълшебната пръчица сменя властниците където си пожелае. Индианците си повярваха че могат да управляват държава, също както чернокожите в Зимбабве и Южна Африка. Може но ще гладуват. Рано им е още, сигурен съм че ще се научат но след години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
Резултатът е предвидим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 4
Pyramid
преди 5 години
Ранее военный атташе венесуэльского посольства в Вашингтоне Хосе Луис Сильва заявил о "разрыве отношений" с Николасом Мадуро. После этого он призвал других представителей вооруженных сил страны признать Хуана Гуаидо как легитимного президента.Влака тръгна. Безсмислено е да спорим. И в Кремъл го знаят.Стоене, решили са и му спрятат преврат. Като добавим, колко е способен , рез
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 14 rate down comment 7
trendline
преди 5 години
Леле как си се зомбирал. Наистина ли мислиш така за това което пишеш или ей така да поддържаш тонуса на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 5 години
Група селски тарикати цанели се да тролят за кремълското джудже, не спорете с фактолога на сайта. Безсмислено е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 6
Pyramid
преди 5 години
Путинoвите фенове и амepиканoфобите (странно как двете групи се състоят от едни и същи хора) все едно не прилагат двойни стандарти? При това много по-пристрастни и противоречащи на всякаква логика.- Не разбрах, на всяка твоя логика, или на онази от опорките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 5 години
Няма да ти копирам и другата старана. само да знаеш(а и другите) че там пише, общи загуби 220 000 на съюзниците(от тях само 45 при военни действия) и 500 000 за Русия. 600 000 съюзници са се разправили с 900 000 укрепени в крепости руски войника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 15 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Стуенчоуууу, военно аташе у Фашингтон не е венецуелската армия! Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 5
TomaNeverni
преди 5 години
13 Ottoman Empire45,400[3]10,100 killed in action10,800 died of wounds24,500 died of diseaseFrench Empire135,485[3]8,490 killed in action;11,750 died of wounds;75,375 died of disease39,870 wounded British Empire40,462[3]2,755 killed in action1,847 died of wounds17,580 died of disease18,280 wounded Kingdom of Sardinia2,166[3]28 killed in action2,138 died of disease
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 5 години
Ранее военный атташе венесуэльского посольства в Вашингтоне Хосе Луис Сильва заявил о "разрыве отношений" с Николасом Мадуро. После этого он призвал других представителей вооруженных сил страны признать Хуана Гуаидо как легитимного президента.Влака тръгна. Безсмислено е да спорим. И в Кремъл го знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още