IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите и икономистите са все още твърде оптимистични за коронавируса

Настроенията са прекалено бичи, както може да се съди по съотношенията цена-печалба и кредитните спредове

08:38 | 17.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Тази когнитивна пропаст отразява отчасти присъщата структурна пристрастност на пазарите да третират спадовете като временни и напълно обратими - резултат от многогодишни опити да се последва и изпревари супер активният Федерален резерв.

Друг фактор е объркването по отношение на това, което фискалната и монетарната политики могат и не могат да направят. Те могат да помогнат при проблеми с краткосрочната ликвидност и пазарните сътресения, но не могат да предотвратят просрочия по дълговете на корпорациите и развиващите се страни, или да рестартират бързо икономиката.

С това наум и с необходимостта да се подготвят за променен пейзаж, когато светът излезе от този мащабен икономически шок, инвеститорите ще трябва да благодарят на централната банка на САЩ и да използват пазарния отскок, за да се придвижат към качествени активи по три начина.

Първо, те трябва да се преориентират от компании и държави със слаби баланси към такива с големи парични буфери, ограничен краткосрочен дълг и, ако е възможно, положително генериране на кеш. Те трябва също да елиминират експозицията си към фирми, на които ще им е трудно да се възстановят напълно след кризата, и да купуват бенефициентите на трайните процеси, които ще настъпят: да разчитат повече на застраховка и по-малко на ефективността на глобалните вериги за доставки и масовият аутсорсинг; да предпочетат физическото пред виртуалното; и да заложат на по-голяма деглобализация. Те също трябва да държат пари под ръка за нарастващ набор от атрактивни възможности при обезпечените кредити, затруднените компании и „специалните ситуации“, които се възползват от голям, но обратим пазарен провал.

Времето за решаващо възстановяване на пазарите, а след това и на икономиката, ще дойде само след медицинския напредък в идентифициране и овладяване разпространението на вируса, по-ефективното лечение на болестта и повишаването на имунитета.

Междувременно за икономическите и пазарните прогностици би било разумно да се съсредоточат върху идентифицирането на по-голям набор от високочестотни индикатори, които отразяват тежестта на тази коронавирусна пандемия, силата на последващия икономически рестарт и темите, определящи новата посока за световната икономика.

За инвеститорите предстоящата задача е досадна, но необходима: разглеждане на портфейлите име по име, за да се намали излагането на корпоративни и държавни дългови неизпълнения, като същевременно се запази потенциала за възвръщаемост, ако Фед продължи да подкрепя пазарите. Ще дойде време и за преминаване в режим на пълно възстановяване. Още не обаче.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 4 години
Поздравления за смелостта да се пише негативна статия за пазара. Това е голяма рядкост в инвестора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 4 години
...твърде оптимистични дори.Само силен удар в лицето може да им свали розовите очила. Чудя се от къде ли ще им дойде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
статията внушава идеята , че колкото по-бавно се измъкваме от блатото , толкова по добре ... не ви ли се струва , че параванът "коронавирус" стана доста тесен за прикритие на гигантската лъжа стояща зад него ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още