IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият подем в САЩ идва на фона на изключително променена инвестиционна среда

Настоящите технологични победители сигнализират за началото на нов бизнес цикъл, като останалите компании ще наваксат през следващите месеци и години

20:01 | 27.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Естествено, остава опасността икономическата реалност да застигне високите оценки на акциите, ако растежът на печалбите не успее да отговори на големите очаквания. За такава перспектива предупреждава протокола от последната среща на Федералния резерв, публикуван миналата седмица. Някои представители на централната банка отбелязват, че дългосрочните последици от пандемията могат да включват „преструктуриране в някои сектори на икономиката, което може да забави ръста на производствения капацитет за известно време“.

Повечето инвеститори обичат да гледат много напред, предвиждайки резултатите и тенденциите. Така че за някои, настоящите победители от пандемията сигнализират за началото на нов бизнес цикъл, като останалата част от компаниите ще наваксат през следващите месеци и години. Въз основа на това анализаторите на Invesco казват, че фонд мениджърите трябва да се придържат към рисковите активи.

„Вярваме, че дългосрочните залагания срещу корпоративните облигации и акциите сега биха били сходни със залагане срещу медицината, науката, човешката изобретателност и посоката на паричната политика“, написаха те в бележка.

Очевидно е, че повече инвеститори мислят в тази насока, като се има предвид, че индустриалните акции засенчват технологичните през август, а като цяло по-малките компании набраха скорост и се откъснаха от по-големите. Да, индексът Russell 2000 на фирмите с малка капитализация е с 10% под рекорда си от август 2018 г., но от тазгодишното си дъно през март бенчмаркът изпреварва S&P 500 с ръст от 58% спрямо 51%.

Малките акции претърпяха удар при избухването на пандемията, което не е изненадващо, тъй като те отразяват широката американска икономика. В Russell 2000 секторите на здравеопазването, финансите и индустрията имат по-голям дял всеки от технологиите, в рязък контраст с глобалните гиганти в S&P 500, където са корпорациите с най-голяма пазарна капитализация.

Това ни връща отново към лихвите и важно наблюдение от Робърт Баклънд и екипа за глобални стратегия в Citigroup. Потискането на номиналната и реалната доходност по държавните облигации чрез количествено облекчаване е придружено от нарастващи очаквания за инфлацията, макар и от ниски нива. Обикновено по-високите очаквания за инфлация оскъпяват акциите на индустриалните и суровинните компании, а в глобален план са от полза за книжата на фирмите от САЩ и развиващите се икономики. За Citi това е знак, че инвеститорите ще търсят хеджиране срещу повишаването на цените, тъй като обикновено се очаква корпоративните дивиденти да компенсират инфлацията в дългосрочен план.

Раздухването на инфлационните очаквания чрез поддържане на твърд контрол върху доходността на ДЦК със сигурност е целта на централните банки в обозримо бъдеще. Фондовата борса очевидно разбра точно посланието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още