IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите световни икономики ще договорят отсрочка за фискалните цели

Лидерите на Г-20 ще си дадат повече време за постигането на договореното през 2010 г. свиване на бюджетните дефицити

20:10 | 05.11.12 г. 1
Водещите световни икономики ще договорят отсрочка за фискалните цели

Водещите световни икономики обмислят да си дадат повече време за постигането на фискалните цели заради засилването на рисковете от забавяне на икономиките, предаде Ройтерс.

Това стана ясно по време на срещата на Г-20 в Мексико, по време на която отново беше обсъдена кризата в еврозоната и т. нар. “фискална скала” в САЩ.

Лидерите на 20-те най-богати страни вероятно ще се договорят за отсрочка за постигането на собствените си цели за бюджетните дефицити. Според един от представителите на европейските държави новите цели ще бъдат подготвени и гласувани на следващата среща на Г-20, която ще се състои през февруари в Москва.

В най-голяма степен това споразумение засяга САЩ зарадади т. нар. “фискална скала” – планираното съкращение на публичните разходи от 2013 г. и спирането на действията на редица закони за по-ниски данъци и редица икономически стимули.

Пред репортери канадският финансов министър Джим Флаерти коментира, че старото споразумение за целевия бюджетен дефицит е абсолютно несъвместино с “фискалната скала” и вероятно Вашингтон ще получи повече време за осъществяването на фискалните цели.

През 2010 г. лидерите на Г-20 се договориха по време на срещата им в Торонто да намалят бюджетните си дефицити наполовина до края 2013 г. Тогава обаче икономиките на 20-те най-силни държави изглеждаше, че се възстановяваха от кризата, но заради дълговите сътресения в еврозоната процесът значително се забави.

Много от държавите са загрижени конкретно за САЩ. Конгресът трябва да постигне бързо споразумение за данъците и съкращаването на публичните разходи веднага след президентските избори, в противен случай американската икономика може да попадне в капана на втора рецесия.

Европейските политици оказват натиск на Вашингтон да действа решително в тази ситуация, тъй като “фискалната скала” е определяна за най-голямата пречка пред растежа на американската, а и на глобалната икономика в краткосрочен план.

“Часовникът тиктака, а страната все повече се приближава към скалата. Само след по-малко от 2 месеца може да се случат сериозни проблеми”, коментира представител на една от държавите пред Ройтерс.

За четвърта поредна фискална година дупката в хазната на САЩ надвишава 1 трлн. долара. Дефицитът вече е 7% от американския брутен вътрешен продукт (БВП), отбелязва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Дянков да отива и да ги вкарва в ред! Това на нищо не прилича. Ако трябва и ФЕД да оглави. Даваме им го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още