IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите страни в света ще поемат дълг от още 17 трлн. долара заради вируса

Спадът на данъчните приходи ще тласне средното съотношение между дълга и БВП до 137%, предупреждава ОИСР

11:00 | 29.05.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Много политици и бизнес лидери са притеснени от новите пакети с разходи за справяне с пандемията в Япония.
“Нашата икономическа стратегия е да използваме значително количество средства и честно казано това ще бъде голям фискален проблем в бъдеще“, казва Хироаки Наканиши, изпълнителен председател на Hitachi и ръководител на лобистката група Keidanren в интервю за Financial Times. “Нямам добър план. Докато икономиката не се върне стабилно на крака, не мисля, че има някакъв разумен отговор“, допълва той.

 

Изкупуването на държавен дълг от централните банки може да помогне за намаляване на бремето, като гарантира, че на частния сектор няма да се наложи да поглъща държавни активи, за да финансира дефицити в държавния бюджет, и поддържа ниски лихвените разходи. Доходността по облигациите намалява, когато цените растат.

Развитите икономики вече се възползват от изключително ниските разходи за лихви по заемите си, тъй като централните банки засилват програмите си за изкупуване на активи в огромни количества в опит да предотвратят падането на инфлацията под целите им, а доходността по държавните облигации намаля още през последните седмици.

Великобритания набра дълг при отрицателна доходност за първи път миналата седмица, присъединявайки се към други страни като Германия и Франция, чиято доходност по държавните ценни книжа също е на отрицателна територия.

Но в неотдавнашна статия за Financial Times Вилем Буйтър, преподавател в Колумбийския университет, казва, че има граници на дефицитите, които правителствата могат да управляват, докато са финансирани от централните банки, без това да доведе до инфлация.

Правителствата могат да се справят с дълга, като повишават данъците или намаляват държавните разходи, но малцина искат да тръгнат по този път след повече от десет години на затягане на държавните разходи. Икономисти предупреждават, че негативните последици за растежа може лесно да надхвърлят ползите.

Отново може да се извлекат поуки от Япония. Макар че Абе е известен с икономическите си стимули, мандатът му включва две големи повишавания на данъка върху потреблението от 5% на 8% през 2014 г. и след това до 10% миналата година. И в двата случая увеличаването на данъка тласна икономиката към рецесия.

Адам Посен, ръководител на Института по международна икономика „Питърсън“, каза пред британски депутати миналата седмица, че е жизненоважно да се избегнат подобни действия. „Най-важното нещо е да се създадат предпоставки икономиката да расте по-бързо от ръста на дълга“, посочи той.

Макар да няма лесен изход за развитите икономики, изправени пред много високи нива на държавен и частен дълг, проф. Кроснър казва, че най-добрата политика е „деликатното“ изкуство на опрощаване и преструктуриране на дълг.

Ако се направи добре, това може също да е в интерес на държателите на дълга, които пак ще загубят, но не толкова много, колкото биха загубили, ако се вкопчат в надеждата, че в крайна сметка дълговете ще бъдат изплатени, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Achtung
преди 3 години
"проф. Кроснър казва, че най-добрата политика е деликатното изкуство на опрощаване и преструктуриране на дълг."Тя Аржентина ги прави тея работи от няколко десетилетия, ама статията уж за развитите държави ОИСР, САЩ, Франция, Япония, Италия да не би да намеква, че дереджето е еднакво с това на Аржентина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Абе Инвесторе, какво става в Минеаполис!? И Стоенчо мълчи като бит ....!?Ако беше в мама Раша, да бяхте окъкал.и сайта с маТриали! Нещо аршина ви според цветЪ на артийките! Кат "Мухля.сълата /зелената/ сделка - едностранчив до нема и къде! То за туй лани под еди коментар се събирах по 30-40 плюса и минуса, сега нема и 10, останахме си тука няколко сирачета да ви наглеждаме! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Най-богатите имат собствен емисионен център.Ще печатат, маймуняците от банановите републики ще колекционират напечатаното срещу банани - нищо ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
нормално, имат повече наследствени бизнеси към които да преразпределят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още