IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо отчаяната за газ Европа не купува втечнено гориво

Газовите пазари в Европа, Азия и САЩ са свързани чрез търговията с LNG, така че случващото се в един регион може да промени посоката на доставките

17:02 | 20.09.21 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

3. Имайте предвид разликата

Първата стъпка, за да разберете кой печели в битката за карго доставките, е да наблюдавате разликата между цените в Европа и Азия. Във финансовия свят това означава да наблюдавате спреда между фючърсити, търгувани на нидерландския и японско-корейския пазар (спот цената в Североизточна Азия).

„Ако имате спот карго, ще го доставите където видите най-добрата брутна печалба за барел“, посочва Стейси Морис, директор на звеното за изследвания на Alerian. „Ще бъде много конкурентно“, смята тя.

4. Отвъд спреда

Но не всичко е за спреда. Това, което наистина е от значение, е цената на каргото, когато в действителност пристигне в Европа. В момента премията от 16 цента при фючърсите прави покупките на LNG малко вероятни.

„Освен ако това не се промени, няма да имате много спот (количества) LNG в Европа“, коментира на свой ред Кириан Роу, международен директор за търговия с LNG за S&P Global Platts.

5. Разходи за доставка

Най-добрият пазар за LNG също така се определя и от това колко струва самата доставка до Европа или до Азия. например, ако транспортните такси за LNG са високи, то шансът е по-голям атлантическият втечнен природен газ да си остане в региона, а не да предприема пътуването до Азия, казва още Роу.

За да се избегне недостигът на кораби от миналата зима и безпрецедентните разходи за намиране на танкери, търговците запазват кораби от по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Напразно се плюмчиш. Не ми пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мне, ще си продължим с полезните санкции. И нали са били полезни, според пyтeтo, значи ще сте доволни петолъчниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
1.Янките са по-големи "петолъчници": Никой друг, няма чак толкова много на знамето си.2.Санкциите поначало са грешка и ощетяваха - уж, целево - само рашките но, те си преструктурираха това-онова, и свалиха зависимостта си отвън.3.Обаче, могат и сега, компенсират наистина продължителен период, в който, търпяха загуби. Може да не ти изнася и да ти е нервно.но, ТОВА не променя фактите.4.Нямам идея, кой "църка молби".Съответно,6.Що си нервен, ако уж всичко ти е ОК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Петолъчник, нали санкциите били полезни, бе? Така ви каза най-мъдрото жуже пyтeтo. Айде изяснете се първо, преди да църкате молби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чакай ти от умрял писмо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
Сега да вдигнат санкциите срещу Русия и, СЛЕД КАТО КОМПЕНСИРА ЗАГУБИТЕ СИ ОТ ТЯХ, тя може и да понамали цената. Малко. Да не се самозабравят и да не повтаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 3
Парен чук
преди 2 години
А ни не се тръшкаме бе *** Тиквата ни диверсифицира - кеф ти евтин газ от ФАШ ,кеф ти от Азърбейджан, ти ко се абиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
Парен чук
преди 2 години
ЩГД джендърите - превеждам : ще го духат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 2
Моабет да става
преди 2 години
Интееесна полу статия. Защо полу? Интересни графики и непълни или липсващи коментари. Първото което ми направи впечатление е: "малката част от доставките, които се търгуват свободно на спот пазара и не са обвързани с дългосрочни договори". Значи практиката да се подписват дългосрочни договори не е налагана от Газпром, а е масова. Не съм чул да критикуват друг доставчик за това че предлага дългосрочни договори."Газовите пазари в Европа, Азия и САЩ са свързани чрез търговията с LNG" значи високата цена на спотовият пазар не се влияе само от Газпром. Нещо повече от третата графика се вижда цената на азиадскита пазари се вдига и е водеща а европейската я следва. Не може да обвините Газпром че манипулира цените в Азия защото там продава ограничено количество. Просто цената на пазара се вдига и Газпром печели както и всички други търговци. Дори да допуснем Газпром има ресурс да залее пазара и да свали цената защо трябва да го прави? По скоро би трябвало да се очаква да се стреми към ситуация подобна на зимата 20/21 в Азия. Пика в цените със сигурност е бил приятен на много търговци. И на края на е метнат един параграф за ранното запазване на корабите. И какво от това? Как това влияе това та Европа не купува гориво, а Азия купува ?Или просто да лепнем нещо за корабите пък много важно дали има връзка със статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
terziеv
преди 2 години
"Върховният съд на ЕС разпореди в понеделник Полша да плаща на Брюксел дневна глоба от 500 000 евро, защото не е затворила голяма въглищна мина към ТЕЦ и опушва съседна Чехия, предаде БГНЕС."Не съм го казвал, но пак ще го повторя: въглищата са по-голямата далавера краткосрочно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още