IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бионсе - от музикална дива до истински предприемач

Певицата търси нови таланти, създаде собствена звукозаписна компания и инвестира в стартъпи

19:00 | 24.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Самият Пеймън пристигна в Parkwood цели две десетилетия след като бизнесът на Бионсе беше управляван първо от нейния баща, а след това от самата нея. През последните пет години тя работи с Лий Ан Калахан-Лонго, която беше неин генерален мениджър. Калахан-Лонго е работила и преди това с Бионсе, в Sony Music, компанията майка на Columbia Records, която имаше договор с бившата група на певицата Destiny’s Child и издаде част от соловите проекти на звездата.

Първият оперативен директор на Parkwood Пеймън пристига със силни контакти и добри познания в сферата на финансите и бизнес развитието. Отвъд времето, което е прекарал на Wall Street, той е работил в Националната футболна лига, HBO и McKinsey & Co. Има и MBA от Станфордския университет. Освен това разполага с опита, който е нужен, за да помогне на Parkwood да открие стартъпи, в които да инвестира, твърдят експерти.

Според хора, които го познават, Пеймън е добър слушател.

“Той няма такова его като на хората от шоубизнеса”, твърди Джордж Хърш, председател на New York Road Runners, която прави Маратона в Ню Йорк. Пеймън е член на борда на компанията. През 2014 г. той имаше роля и в спонсорската кампания на J.P. Morgan Chase, насочена към общото турне на Джей-Зи и Бионсе “On the Run”.

Майкъл Йормарк, президент на компанията на Джей-Зи Roc Nation, е бил този, който се е обърнал към J.P. Morgan, твърди източник, близък до финансовата институция. Тогава нямало много време за преговори, но J.P. Morgan си извоювала права, свързани с използването на кредитни карти на нейни клиенти и други метрики, които следи.

“Става дума за престиж”, коментира източник, близък до J.P. Morgan. “Беше важна сделка”.

Пеймън и другите директори на Parkwood често работят от централата на компанията в Ню Йорк. Чрез малката частна компания Parkwood Бионсе залага много на нови изпълнители, на създаването на звукозаписна компания и отдел за мениджмънт на кариерите на певци.

Миналата година тя нае Питър Тиа, 30-годишен ветеран от музикалната индустрия, за да оглави нейния лейбъл. Отвъд работата по албумите на Aerosmith и Grateful Dead, той е работил и като адвокат в развлекателната индустрия и е ръководил подразделението за проучвания и развитие на Jive Records, където е работил с Бритни Спиърс и Джъстин Тимбърлейк.

Разбира се, най-силната част от Parkwood е самата Бионсе - главният изпълнителен директор на компанията. Родената в Хюстън певица отправи поглед към бизнеса още в края на 90-те години, когато неин мениджър беше баща ѝ. Именно той я научи много за музикалния бизнес.

“Това не се случва за една нощ”, твърди г-н Ноулс. Още от тинейджърка тя разглежда маркетингови планове и отчети. “Много изпълнители създават компании, но нямат представа какво се случва в тях. Само се преструват”, категоричен е бащата на Бионсе. “Тя не се преструва. Тя наистина взема тези решения, дава всички тези идеи”.

От тинейджърските ѝ години бизнесът на Бионсе беше управляван от баща ѝ, но през 2010 г. тя пое нещата в свои ръце. Запознати твърдят, че е имало период на напрежение между бащата и майката на Бионсе, които се разведоха в края на 2011 г., но бащата и дъщерята са в добри отношения, твърди г-н Ноулс. Днес той не е пряко ангажиран с бизнеса на певицата, но остава част от нейния кръг. Наскоро дори се появи във филма ѝ “Lemonade”.

Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още