IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Петролът ще поскъпне, а ядрената енергия ще оцелее

Хартиените пари се обезценяват по цял свят, предстои още много инфлация, не продавайте среброто си, съветва инвеститорът

16:50 | 30.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Петролът ще поскъпне, а ядрената енергия ще оцелее

Ядрената катастрофа в Япония ще повиши търсенето на природен газ и нефт за известно време, като цените на петрола ще се повишат. Светът обаче все още не е готов да се справи без ядрена енергия, пише инвеститорът Джим Роджърс, цитиран от CNBC.

Въпреки това уранът и акциите на ядрените компании ще се окажат добри инвестиции едва след 2 -3 години, когато нещата се успокоят, казва Роджърс, който заедно с Джордж Сорос е съосновател на Quantum Fund.

„Освен ако не намерим нещо, което да замени петрола или въглищата, трябва да имаме ядрена енергия... независимо дали това ни харесва или не“, казва той.

Роджърс, чийто инвестиционен портфейл съдържа главно суровини и валути, твърди, че цената на петрола ще се повишава.

„През следващото десетилетие цената на петрола ще нарасне значително“, казва председателят на Rogers Holdings.

След разрушителното земетресение и цунами в Япония Роджърс започна придобиване на активи в страната.

„Случващото се ще предизвика забавяне на японската икономика, въпреки че ще им се наложи да построят страната си наново, което и ще направят“, казва той.

„Не мисля, че Япония ще се сгромоляса и затова притежавам японски активи“, допълва той.

Японските инвеститори ще трябва да върнат парите си обратно вкъщи и вероятно ще разпродават щатски облигации, казва Роджърс, който държи активи в йени.

„Не продавам нищо и чакам момента да подхвана „на късо“ щатските правителствени облигации“, казва той.

Роджърс купува и китайски юани - на практика недостъпни за чуждестранните инвеститори, поради капиталовия контрол, наложен от правителството в Пекин - когато има възможност да направи това, но избягва акциите на китайски компании.

„Обичам да купувам китайски активи, когато са на дъното, а те не са били на дъното от почти две години“, казва той. „Активите, които притежавам в Китай са за децата ми. Не смятам да ги продавам никога.“

Валутите по-цял свят губят стойността си, допълва Роджърс.

„Всъщност миналата седмица купих малко сребро и злато – малко, не много“, казва той. „Хартиените пари се обезценяват по цял свят, предстои още много инфлация, не продавайте среброто си“, съветва Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Защо чичо Джими купува сребро ? Защото освен ценен метал среброто е индустриален метал Търсенето му ще нарастне за производството на ай фони фотоволтаици фотография и производството на сребърни монети от правителството на С А Щ и за много други производствени деиности В наи големия производител на сребро - Перу вероятно през септември ще доиде на власт социалистическо правителство и ако се заговори за национализация цената на среброто ще стигне до небето Вероятно малко сте закъснели с покупката на сребро но и сега можете да спечелите В момента цената му е около 37 долара за троиунция но може да стигне до 48 или 50 долара за тройунция Съвета е безплатен Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още