IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай започва износ на мед?

Запасите в страната са рекордни, вътрешното търсене е твърде слабо, а цените на стоковите борси - високи

18:28 | 01.05.12 г.
Китай започва износ на мед?

 

Колко мед ще изнесе най-големият вносител на метала в света? Този въпрос е от решаващо значение за перспективите пред метала, пише FT.

Запазите от мед в Китай, най-големият вносител в света, достигнаха рекордни нива на фона на слабото вътрешно търсене. Същевременно цените на метала на стоковата борса в Лондон рязко скочиха. Очевидният извод според изданието е, че Китай трябва да започне да изнася излишъците.

Jiangxi Copper, най-големият производител на мед в страната, наскоро обяви, че планира “огромен износ в следващите няколко седмици”.

Стоковата търговия в Китай обаче не е лесна, а и не е ясно дали износът ще бъде достатъчно голям, за да повлияе на световния пазар, отбелязва изданието.

Запазите от мед в Китай са два вида – вносен мед, чийто износ е по-малко вероятен, както и мед, който се съхранява на склад в големите търговски центрове в страната преди плащане на вносните мита.

Износът на мед в Китай се облага с експортна такса, която намалява привлекателността на търговията с метала. Има обаче начини за избягване на данъчното облагане, но допълнителни спънки създава сложната бюрократична процедура.

От друга страна складовите наличности на мед преди облагането им с мито, които се оценяват на 600 хил. т изглеждат по-достъпни. На теория може да започне незабавен износ, но ако това беше толкова лесно – защо досега не е направено, пита изданието.

Според трейдъри голяма част от тези наличности са “заключени” във финансови сделки, според които фирми внасят мед, който ползват като обезпечение по банкови кредити.

Изданието на изключва възможността в близките месеци да има спад на цената на медта на световните борси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още