IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският сорт петрол Urals е загубил 44% през декември на годишна база

Властите очакват цената на руския петрол да бъде в диапазона 60-80 долара за барел през тази година

11:56 | 12.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руският сорт петрол Urals е загубил 44% през декември на годишна база

Руският сорт петрол Urals е поевтинял с 9,5% до средна цена от 97,60 долара за барел през 2014 година. Това съобщи руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на данни на руското Министерство на финансите.

За сравнение средната цена на руския петрол през 2013 година е била 107,88 долара за барел. През декември миналата година обаче се наблюдава рязко понижение – до средно 61,07 долара за барел за месеца, което е спад от 44,4% спрямо декември 2013 година.

Прогнозата на руското Министерство на икономическото развитие е цената на руския петрол през тази година да се задържи на нивото около 80 долара за барел. В същото време обаче финансовото министерство очаква средна цена от 60 долара за барел през 2015 година, посочва още ТАСС.

Сортът Urals е основната суровина за българската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ в Бургас, която от своя страна е и един от основните доставчици на бензиностанциите в страната. По последните данни неговата цена остава по-висока от котировките на лекия суров петрол и сорта Brent, което пък обяснява и по-бавното поевтиняване на горивата у нас.

Все пак в последните дни цената на най-масовия бензин у нас и на дизела паднаха под 2 лева за литър. Експерти обаче не очакват да има сериозни промени до средата на тази година.

Макар и с по-висока цена, руският сорт петрол всъщност е с по-ниско качество от лекия суров петрол и сорта Brent заради по-високото съдържание на сяра. Той се произвежда основно от „Лукойл“, "Роснефт“, „Газпромнефт“ и други руски компании. 

Развитието на международните петролни пазари можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
След като цената на Urals е по висока от Brent защо Лукойл Нефтохим не купува Brent? Риторичен въпрос! Не очаквам отговор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 9 години
А защо руският нефт, който е с по-ниско качество е по-скъп? Ааааааааа, защото е руски, а всички руски неща са скъпи! Сега разбрах!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
Internet
преди 9 години
Но цената на американския петрол се е качила с 89% за същото времеНадничари!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още