IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Христов: Резерви за доходите ще се търсят от издръжката на администрацията

Засега не може да се твърди, че в бюджета има съществени резерви, каза финансовият министър

17:33 | 22.03.13 г. 14
Калин Христов: Резерви за доходите ще се търсят от издръжката на администрацията

Резервите за подкрепа на най-уязвимите хора у нас най-вероятно ще се търсят в разходите за издръжка на администрацията, каза министър на финансите в служебния кабинет Калин Христов по време на заседанието на тристранния съвет.

Според него разходите за инвестиции не са достатъчно гъвкав източник, тъй като националният ресурс за инвестиции през тази година е в размер на едва 240 милиона лева, а останалите разходи са свързани със съфинансирането на европейски проекти в последната година от програмния период.

„Принципът е там, където считаме, че най-неефективно се използват тези резерви, да се използват за политики, които имат най-голямо влияние както върху икономиката и върху социалната ситуация в страната. Това е логиката", каза Христов. Той отказа да се ангажира с конкретни цифри.

Правителството има намерение да изпълни бюджета, така както е заложен, потвърди още Калин Христов.

„Имаме разходна част, която я считаме за сигурна, а приходната част не е толкова сигурна, за нея трябват усилия и тя е зависима от развитието на икономиката. Никъде в бюджета не е разписано, че има предсрочни избори и съпровождащата ги несигурност. В приходната част има значителна част на несигурност. В разходната част всички очакват да има сигурност и тези разходи да бъдат направени”, обясни Христов.

Има риск от нисък растеж, което допълнително затруднява приходната част на бюджета, посочи Христов.

За първите два месеца на годината дефицитът е малко по-висок от този в предходната година - от 730 милиона лева при общ дефицит за годината от 1,1 милиарда лева. Към май ще има повече яснота, засега не може да се твърди, че има съществени резерви, коментира още той.

Фискалният резерв не поставя в риск нито бюджета, нито общата финансова стабилност на страната, допълни Калин Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
Мерки, които са временни и по никакъв начин не дават знак, че има идеи как да се измъкнем от ситуацията. Престъпление е държавата да държи нисък външен дълг, а хората да изнемогват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
това се нарежда от ЕС:http://svejo.net/1990680-yotinger-dayte-pomoshti-na-horata-ne-pipayte-tsenite-na-toka - ти да не очакваш нещо да се роди от самосебе си ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
При 85 млрд. месечно, които Фед излива на пазара, този пазар има само една посока на движение и тя е нагоре, коментира анализатор------------------А ние какво чакаме? Тей като гледам американската икономика реално е по зле и от нашата. Ние се справяме някак без печатница, а те без нея са фалирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
studioaa
преди 11 години
Абсурдно е да се харчат държавни пари, та дори и пари за админстрацията, за да се подпомагат професионално "нуждаещите се", защото те постоянно се нуждаят от нещо и техните "нужди" не могат и не трябва да бъдат задоволявани. Напротив една отлична антикризисна мярка, която би облекчила общините сериозно, е всички трудоспособни получаващи социални помощи от всякакъв род да трябва да полагат задължителен обществено полезен труд да кажем по 20 часа седмично. Могат да изчислят и окопават градските градинки, могат да метат улиците, да почистват снега, да поддържат обществените сгради, да помагат на пенсионери и инвалиди. Но не, по-лесно е само да се *** и да се вика дай без да се дава нищо в замяна. Никаква милост за такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още