IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е предложила законодателни промени заради Южен поток

За сухопътната част на газопровода в България ще се прилага Третия енергиен пакет на ЕС, писал е Драгомир Стойнев до руския енергиен министър

21:14 | 04.09.14 г. 5
Русия е предложила законодателни промени заради Южен поток

Русия действително е изпращала предложения за изменения на българското законодателство заради проектогазопровода “Южен поток”. Това става ясно от писмо, което бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е изпратил през март до руския енергиен министър Александър Новак, публикувано на сайта на икономическото министерство.

Министерството е публикувало няколко документа, свързани с изграждането на газопровода, които са от тази година. Самите законодателни предложения са били изпратени на Министерството в края на миналата година, но конкретните текстове не са публикувани.

Не са публикувани и по-старите документи, свързани със строителството на газопровода, а само писма, които “не представляват търговска тайна и не засягат трети страни”, пояснява в свое съобщение Ведомството.

Експертите на МИЕ ще продължат да преглеждат документите и всички, достъпни за обществеността и представляващи интерес, ще бъдат публикувани, обещават от Министерството.

Припомняме, че в началото на май Реформаторският блок изнесе информация, че промените в Закона за енергетиката, с които на практика “Южен поток” беше изключен от действието на Третия енергиен либерализационен пакет, са осъществени под диктовката на Газпром. Тези промени разгневиха Европейската комисия (ЕК), а заради тях Брюксел стартира и наказателна процедура срещу България.

В писмото си до Новак Стойнев посочва, че “представените предложения за законодателни промени бяха разгледани и детайлно обсъдени, като по отношение на регулацията за морската част на газопровода “Южен поток” законодателният орган на Р България – Народното събрание, прие на първо четене проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, който урежда режим за изграждане на газова инфраструктура за транспортиране на природен газ от държави извън Европейския съюз до България”.

Стойнев обаче подчертава, че ЕК е поставила въпроси за строителството на газопровода във връзка със съответствието му с еврозаконодателството. Затова и за сухопътния газопровод, който ще бъде изграждан, се предвижда “стриктно прилагане” на Третия либерализационен енергиен пакет.

Същевременно от документацията става ясно още, че още през април от “Южен поток България” АД са поискали предварително изпълнение за разрешението за строеж на газопровода на територията на Област Варна. Разрешението за строеж на компресорната станция “Варна” и приемния терминал в местността Паша дере беше издадено от бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева и в последствие атакувано в Прокуратурата и съда.

Земеделското министерство пък продададе земи от горския фонд на от “Южен поток България”, въпреки че предишният премиер Пламен Орешарски обяви, че работата по проекта спира.

Междувременно руската информационна агенция ИТАР-ТАСС обяви, че Еврокомисията обмисля изключването на "Южен поток" от Третия либерализационен пакет по модела на Трансадриатическия газопровод, предава БТА. Руската агенция обаче не разкрива източника на информацията.

От ЕК съобщават за ИТАР-ТАСС, че "според процедурата, инициаторът на проекта трябва да подаде заявка за изключение от ограничителните мерки. За "Южен поток" не е била подавана заявка".

Руското министерство на енергетиката потвърди, че не е изпращало документи в ЕК с молба да се разгледа въпросът за изключване на проекта "Южен поток" от действието на Третия енергиен пакет.

През май 2013 г. ТАП, който ще доставя азербайджански газ заЕвропа, бе освободен от принципа за разделение на собствеността (транспорт и продажба) и получи всички необходими разрешения от ЕК, припомня ИТАР-ТАСС.

На сайта на Министерството на икономиката и енергетиката са публикувани и обяснения на Драгомир Стойнев във връзка с “Южен поток”, изпратени до еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, две писма на Стойнев до Българския енергиен холдинг (БЕХ), в които настоява да се прекрати работата по проекта, докато текат процедурите с Еврокомисията, както и решението на служебния енергиен министър Васил Щонов за прекратяването на проекта. Всички публикувани документи можете да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 31 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
...А в руските медии се промъкна ето какво: http://wh24.ru/nashli-lazejku-dlya-yuzhnogo-potoka-v-bolgarii/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 0
data
преди 9 години
Никой ли не разбира че ние в тоя газопровод сме не страна , а .............спирка по пътя ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 45 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 9 години
Муааахахаха! Русия изпращала предложения! Страхотия!..... хахаха! И квоо? Почти същото, като нахълтването на двама американски сенатори в кабинета на премиера със заповеди за конкретни действия... хаха! Или постоянното денонощно присъствие на посланик Уорлик в Министерски съвет, Парламента и националните медии с напътствия и инструкции по всякакви въпроси! хахаха! Добре, че сегашният американски посланик е повече зает да се радва на новата си придобивка - брак и семейство от третия пол, че иначе... хахаха!Бе я оди бе.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 55 rate down comment 11
Ironhorse
преди 9 години
Надявам се след публикуването на тези документи, някои хора ще разберат, а платените ще трябва много да напънат за читава опорна точка.Русия винаги се е бъркала във вътрешните работи на България, но до сега не е имало документални доказателства за последните 25 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 53 rate down comment 7
moderebov
преди 9 години
Показателно и за намесите на Русь, и за меките китки на БГ лидерите.Който все още е сляп какво става, нека вярва безрезервно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още