IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ: Оказваме съдействие на ЕК, но не можем да разкриваме търговски тайни

Държавната компания е уведомила партньора си в "Южен поток" Газпром за нарежданията на енергийния министър Щонов

14:47 | 19.08.14 г.
БЕХ: Оказваме съдействие на ЕК, но не можем да разкриваме търговски тайни

Българският енергиен холдинг (БЕХ) оказва и ще оказва пълно съдействие на Европейската комисия по проекта „Южен поток“, но не може еднолично да решава въпроси с разкриването на информация, която е търговска тайна. Това става ясно от прессъобщение от холдинга, изпратено във връзка с последните нареждания за спиране на работата по газопровода. 

От холдинга коментират още, че в качеството си на съакционер в проектната компания „Южен поток – България“ са уведомили партньора си „Газпром“ за указанията на министър Васил Щонов. Държавната компания е предприела и всички действия за замразяване на проекта, докато не бъдат изяснени неяснотите около процедурата по възлагане на договора за проектиране, доставка и строителство, в съответствие с изискванията на ЕК, става ясно още от изявлението.

Припомняме, че вчера енергийният министър Васил Щонов съобщи, че е уведомил БЕХ да не предприема действия във връзка с „Южен поток“, както и е наредил на компанията да окаже пълно съдействие на Европейската комисия във връзка с наказателната процедура, започната срещу страната ни заради проекта.

През юни Брюксел започна процедура заради опасенията, че търговете по избор на строител на газопровода у нас са били проведени непрозрачно. Дни по-късно премиерът Пламен Орешарски официално заяви, че проектът е замразен до изясняване на повдигнатите от ЕК въпроси.

В същото време обаче от регионалното министерство издадоха разрешително за строеж за компресорната станция на газопровода край Варна, а от МЗХ продадоха земи от горския фонд на „Южен поток – България“.

По-рано днес пък стана ясно, че уставният капитал на проектната компания е увеличен преди ден въпреки изричната заповед от Министерството на икономиката и енергетиката, което е принципал на БЕХ, за прекратяване на действията около „Южен поток“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още