IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault задмина прогнозите за приходите, игнорирайки ценовата война

Резултатите на концерна са подкрепени от силното търсене на нови модели като SUV-a Arkana и стабилизирането на инвентара на ключови компоненти

10:09 | 20.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френската автомобилна група Renault SA отчете по-добри от очакваното приходи от продажби през първото тримесечие, подкрепена от силното търсене на нови модели като SUV-a Arkana и стабилизирането на инвентара на ключови компоненти като полупроводници, съобщава Bloomberg.

Приходите на концерна от продажби са нараснали с 29,9% до 11,5 млрд. евро, надвишавайки пазарните прогнози за 11,3 млрд. евро. В същото време Renault потвърди прогнозата си за цялата година.

„Renault Group започна стабилно тази година“, заяви главният финансов директор Тиери Пиетон, добавяйки: „Натрупаните поръчки в края на март и всички предстоящи дебюти (на нови модели) ще продължат да подкрепят търговската дейност групата“.

Въпреки че проблемите с веригите на доставка и скромният инвентар помогнаха на автопроизводителите да повишат цените и да натрупат значителен брой клиентски заявки, ускорената инфлация и растящите лихви вероятно ще натежат върху продажбите в близко бъдеще. Скорошните ходове на Tesla Inc. по отношение на ценовите намаления на своите модели в Европа, САЩ и Китай създават пречки пред стремежите на ръководителя на Renault Лука де Мео да поддържа високи цени, докато недостигът на компоненти отшумява.

Renault вероятно ще бъде принуден да намали цените на електромобилите, включително на своя Megane E-Tech, за да генерира необходимите обеми, от които се нуждае при спазването на ограниченията на отделяните газове в Европа, изтъкват анализатори на Bank of America в бележка до клиенти. Ако Renault отговори на опасенията, като намали цените на Megane, това ще има отрицателно въздействие върху печалбите, добавят експертите.

По-рано тази година Де Мео сигнализира, че компанията няма да последва намаленията на цените на Tesla, определяйки стратегията на своя американски конкурент като рискована. Френският производител продължава мащабното и дълбоко обновяване на бизнеса си.

Renault също така работи за постигане на окончателно споразумение с японския си партньор Nissan Motor Co., което ще позволи на компаниите да възстановят баланса на своя съюз, в който влиза още и Mitsubishi Corp. Де Мео преследва сделката, докато се стреми да раздели бизнеса на Renault на две отделни компании и търси нови партньори на фона на прехода на индустрията към софтуерно дефинирани електрически превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още