IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на редуциране на емисиите от електромобилите в Китай се засилва с времето

През 2020 г. електрическите коли отделят около 40% по-малко емисии през жизнения си цикъл в сравнение с конвенционалните, докато през 2015 г. разликата е едва 23%

12:48 | 18.05.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Електромобилите в Китай отчитат по-големи намаления на емисиите с течение на времето поради подобрената ефективност и добавянето на повече капацитет на възобновяема енергия към електрическа мрежа, става ясно от ново проучване, цитирано от Clean Technica.

Въпреки че над 10% от продажбите на китайски автомобили представляват електрически модели, електромобилите все още генерират въглеродни емисии през своя жизнен цикъл. Анализът проследява емисиите от производството на електромобилите до тяхното извеждане от експлоатация за периода 2015-2020 г., обхващайки всички фази – от добива на суровините до експлоатацията на превозното средство. Докладът предоставя и прогноза с хоризонт до 2030 г.

Проучването взима предвид фактори като източници на електроенергия, горивна ефективност на превозните средства, основни суровини за батерии и свързаните с това технологии.

През 2020 г. електромобилите отделят около 40% по-малко емисии през целия си жизнен цикъл в сравнение с превозните средства с двигател с вътрешно горене, докато през 2015 г. разликата е едва 23%.

Този спад в емисиите е резултат от множество фактори, но основно се дължи на подобрената оперативна ефективност.

Разлика в отделените емисии при различните основни автомобилни метали. Източник: Clean Technica Разлика в отделените емисии при различните основни автомобилни метали. Източник: Clean Technica

Гледайки напред към 2030 г., авторите на доклада прогнозират, че преминаването към никел-кобалт-манганови батерии (NCM), съчетано с по-чист енергиен микс, може да доведе до 53% намаление на емисиите през целия жизнен цикъл на електромобилите в сравнение с превозните средства с двигател с вътрешно горене.

Но тук има чисто географски разминавания: например, северните провинции на Китай разчитат повече на въглищата при производството на електроенергия в сравнение с други райони.

Емисии и химически състав на базираните на кобалт и на желязо батерии. Източник: Clean Technica Емисии и химически състав на базираните на кобалт и на желязо батерии. Източник: Clean Technica

Метали

Ако през 2015 г. емисиите от стомана, лят/кован алуминий и мед значително надвишават нивата от 2020 г., според доклада в края на това десетилетие ще се наблюдава значителен спад на количеството емисии при тези метали в сравнение с 2020 г. Най-голям спад в нивата на емисии ще бъде реализиран при медта.

Батерии

Емисиите от жизнения цикъл при батериите също се очаква да намалеят значително до 2030 г. Докато при никел-кобалт-мангановите батерии количеството алуминий ще бъде редуцирано наполовина в сравнение със съдържанието от 2015 г., това при батериите, базирани на желязо, ще се свие с над две трети за същото време.

Наличието на катодни материали също ще се понижи с времето и при двата вида батерии, като към края на десетилетието в състава на клетките ща навлязат и рециклирани метали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още