IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Германия иска да препъне плановете на Франция за автомобилна война с Китай?

Най-голямата икономика в Европа се страхува, че при разрив в отношенията с Пекин нейните автомобилни концерни ще пострадат на китайския пазар

22:20 | 30.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Renault почти не оперира в Китай и макар изпълнителният директор на компанията Лука де Мео предложи подновен фокус там, такъв все още не се материализира. Stellantis на Таварес не е много по-силен в страната.

Но не всички опира до Франция и Германия.

Откакто затвори завода си в Обединеното кралство, японската Honda изнася автомобили, произведени в Китай, за Европа. Понастоящем компанията изгражда специални заводи за електромобили в азиатската страна, за да обслужва експортните пазари, които също ще бъдат обхванати от всяко повишаване на митата върху китайската продукция.

Местно производство?

Най-важното е, че заплахите с мита могат да се сведат до голям компромис, при който китайците ще пренесат производството си в Европа.

BYD е компанията, която трябва да се следи. Освен че е по-голям производител на автомобили от Tesla, той е и вторият по големина производител на батерийни клетки в света и вече се взира в Европа.

Китайските производители на автомобили обикалят региона, за да изберат подходящо място за производство.

Шефът на Ford Europe Мартин Сандер заяви, че служителите в монтажната фабрика в Заарлуис, точно на границата на Германия с Франция, ще бъдат информирани за плановете за продажба на обекта тази седмица – като се посочва, че BYD е един от тримата кандидати за нов собственик.

„Може наистина да приемем китайската инвазия сериозно, едва след като изградят местен производствен капацитет тук“, изтъква анализаторът Шмид. „Износът от Китай за Европа не е ефективен бизнес модел в дългосрочен план“, добавя той.

Според Шмид френските заплахи с мита също може да са част от стратегията на Макрон, целяща да увеличи разходите за внос на електромобили, за да принуди китайските производители да създадат производствени мощности на континента.

„Не сме наивни“, изтъква Ола Калениус, главен изпълнителен директор на Mercedes-Benz, пред германския таблоид Bild през април. „Разбира се, виждаме политическите различия и напрежение... Трябва да станем по-устойчиви тук и по-независими от отделните държави в случая с литиевите батерии, например“, допълва той.

Но Китай все още държи 76% от целия глобален производствен капацитет на батерии, сочи проучване на Европейската сметна палата, публикувано в понеделник,  като местните китайски компании изграждат гигафабрики в Европа, включително в Германия.

 „Отделянето от Китай е илюзия и не е желателно“, категоричен е Калениус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още