IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат да се удължи срокът за изработване на градоустройствени планове

Общините да са готови с общите устройствени планове до началото на 2018 г., а не до 2016 г., настояват от БСП

10:54 | 13.11.15 г.
Депутати предлагат да се удължи срокът за изработване на градоустройствени планове

Група депутати от БСП предлагат крайният срок за задължителните общи устройствени планове на общините да се отложи с две години до 2018 г.

Предложението за промяна в Закона за устройството на територията (ЗУТ) е публикувано на сайта на Народното събрание.

Депутатите припомнят, че през 2013 г. общините бяха задължени да изготвят общи устройствени планове, с които да определят предназначението на отделните територии, както и интегрирани планове за развитие, на основата на които да могат да получават европейски средства за проекти през сегашния програмен период до 2020 г.

Процедурата по изработването на градоустройствените планове е дълга и повечето общини няма да могат да отговорят на крайния срок – началото на 2016 г. Така те няма да могат да осъществяват проекти извън границите на населените места.

Повечето от общините не разполагат с общи устройствени планове заради липсата на финансиране, с което да ги подготвят.

По време на правителството на Пламен Орешарски тогавашният министър на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов за първи път отдели целенасочено финансиране за подпомагане на общини без финансови възможности за изработването на градоустройствените им планове.

Процесът продължи и след закриването на министерството му. През тази година Министерството на регионалното развитие и благоустройството също финансира общини без финансови възможности за изработване на градоустройствените им планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още