IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото летище в Берлин е готово за откриване точно когато никой не иска да лети

След години на забавяния и проблеми германският авиационен хъб е готов да посрещне първите си пътници през октомври

13:25 | 21.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

„На този етап ръководството трябваше да прекрати строителството. Може би нямаше да се сблъскат с всички последвали проблеми в резултат на това, а за поправянето им бяха необходими години“, отбелязва Делиус.

Първоначално летището трябваше да отвори врати през 2011 г. През 2012 г., след скромно 8-месечно забавяне подготовката за отварянето на бляскавия стъклен терминал започна с пълна сила.

Установените пропуски при инспекции на системата за противопожарна безопасност на летището обаче бяха толкова фундаментални, че не можеха да бъдат поправени навреме. Голямото откриване на „най-модерното летище в Европа“, както беше прокламирано на печатните покани, чаши за кафе и билбордове в града, трябваше да бъде отложено.

Други инспекции установиха хиляди дефекти, за чието отстраняване бяха необходими осем години. Електрическите инсталации в сградата се оказаха толкова некачествени, че германският таблоид Bild ги определи като „спагети Берлинезе“. Димоотводната система, наречена подигравателно „чудовището“ от вътрешни хора в BER, не работеше, кабините на асансьорите бяха твърде къси за шахтите, водещи към подземната станция на метрото, а автоматичните врати отказаха да се отварят автоматично.

Бивш ръководител на техническия екип беше осъден на 3,5 години затвор, защото приел подкуп от подизпълнител, който скоро след това фалирал.

През 2018 г. канцлерът Ангела Меркел се оплака в изявление, че летището влошавало образа на Германия. Тя заяви, че Китай „се чуди какво се случва в Берлин, та не могат да построят дори летище с две писти“.

Сега Меркел очаква с нетърпение планираното откриване на летището през октомври, заяви говорител на канцлера.
Лютке Далдруп определя работата си като „чистач на местопрестъпление“. Подходът му, когато поел поста, бил първо да анализира изцяло какво трябва да се направи и след това постоянно да проверява напредъка, казва той. Този стил му спечели прозвището Drängelbert, „досадният Берт“ сред служителите, още преди да поеме поста в BER.

Той решил да се съсредоточи върху основни неща като тестове за безопасност вместо да надгражда с последния технологичен напредък. В резултат на това BER има известен ретро стил. Редиците със седалки в чакалните, които неотдавна бяха освободени от пластмасовото им покривало, нямат станции за зареждане на смартфони. В залата за заминаващи полети още няма машини за самочекиране.

Сега асансьорите обаче са с правилните размери, разпръсквачите разпръскват вода, а летището оживява още преди официалното откриване, тъй като десетки самолети, приземени заради коронавируса, са паркирани на пистата. Тъй като през последните 30 години в страната не е откривано друго летище, BER все пак ще бъде най-модерният авиационен хъб в Германия, казва ръководителят на летището. Летище Летище

Като бонус притеснението на скептиците, че BER може да е твърде малко към момента на откриването си предвид ръста на въздушния трафик през последните десет години сега вероятно няма да е проблем.

Терминал 2, който се строи от 2018 г. и трябва да бъде завършен по план през октомври, може дори да не е необходим няколко години, казва Лютке Далдруп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Iblis
преди 3 години
Подвеждащо заглавие. Аз искам, но не мога. Отмениха ми полета и съм заплашен от 14 дневна карантина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още