IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранни инвеститори в имоти залагат на британските регионални градове

През последните 30 години чуждестранните капитали бяха насочени предимно към Лондон, но тенденцията се променя вследствие на пандемията

13:03 | 05.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Директорът на Beech Holdings Уасим Чъдхъри очаква капиталова печалба от 20%-25% между 2020 и 2025 г. „COVID ускорява нашата теза. Седем-осем британски града стават приемливи на институционални инвеститори. Доходността е по-висока в столицата“, казва Чъдхъри.

Beech строи над 1000 апартамента и жилища с брутна стойност при строителството от около 350 млн. паунда в Манчестър и Нюкасъл и се насочва към Шефилд, Лийдс и Бирмингам. Тя преустройва стари офис сгради и почиства замърсени терени.

Основателят Стивън Бийч смята, че без чуждестранните инвеститори хроничният недостиг на жилища във Великобритания щял да е още по-тежък. „Британските банки не се интересуват от регенериране, твърде рисковано е“, казва той. В един от старите проекти Basil House – преустроена офис сграда от 19-и век в центъра на Манчестър, сега двустайни апартаменти се отдават под наем за 2000 паунда на месец с всички включени сметки. „Студентите, които наемат наши жилища, искат да останат, след като намерят първата си работа“, отбелязва Бийч. Сега той е насочил вниманието си към семейни жилища, за да разнообрази микса от приходи.

Градският съвет в Манчестър насърчава инвестициите и през 2014 г. създаде партньорство в Шейх Мансур бин Зайед Ал Нахян, част от управляващата династия в Абу Даби и собственик на футболния клуб Манчестър Юнайтед. Заедно те строят почти 1500 жилища, предназначени основно за сектора на частните жилища под наем.

Градският съвет има съвместно партньорство и с листнатия на борсата в Хонконг конгломерат Far East Consortium, който е активен в Лондон от 2011 г., но започна да работи в Манчестър през 2017 г.

Те ще построят до 15 хил. нови жилища в северната част на Манчестър през идните 15-20 години, една пета от тях са „достъпни“ или отговарящи на нужди, които иначе не се задоволяват от пазара.

Директорът на FEC в Манчестър Гавин Тейлър казва, че големите работодатели като Amazon, ВВС и TalkTalk движат града наред с насърчаващите бизнеса местни власти, които го превръщат в привлекателно място за инвестиции.

FEC, която вече е заделила 600 млн. паунда за инвестиции във Великобритания, сега поглежда към Бристол и Бирмингам. Тя също така пренасочва вниманието си от апартаменти към семейни жилища. „COVID ни кара да преосмисляме живота си. Когато хората затворят очи и си представят мечтания дом, той има четири стени и градина. Това е много скъпо в Лондон“, отбелязва Тейлър.

Аласдаир Никълс, главен изпълнителен директор на Native Land, британска строителна компания за луксозни жилища, която често работи с международни инвеститори, казва, че растящото им присъствие в райони извън Лондон отразява опита им на пазара.

„За нов инвеститор, който иска да навлезе на британския пазар, очевидният входен пункт е Лондон. Но се намираме на етап, в който инвеститорите насочват поглед и към други градове – Единбург, Манчестър, Бирмингам“, казва Никълс.

Native Land, която миналата година придоби бивш универсален магазин в Гилдфорд, за да го преустрои, смята, че малки и големи градове във Великобритания ще последват примера на Единбург и Манчестър в опита им да превърнат централните си части в желани места за живот.

Никълс очаква международните капитали да се възползват от тези възможности. „Мисля, че това ще е голяма част от работата ни в бъдеще“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още