IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OpenAI няма план за IPO поради "странната" структура на компанията

След няколко години GPT 4 ще изглежда като малка играчка, която не е била толкова впечатляваща, казва изпълнителният директор Сам Алтман

08:00 | 07.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Подкрепяната от Microsoft OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, не планира скоро да стане публична, заяви главният изпълнителен директор Сам Алтман на конференция в Абу Даби.

„Когато разработим свръхинтелигентност, вероятно ще вземем някои решения, на които повечето инвеститори ще гледат много странно", каза Алтман, цитиран от Ройтерс. 

„Не искам да бъда съден от ... публичния пазар, Wall Street и т.н., така че не, не съм толкова заинтересован", каза той в отговор на въпрос дали ще направи OpenAI публична компания.

Досега OpenAI е набрала 10 млрд. долара от Microsoft при оценка от почти 30 млрд. долара, тъй като инвестира повече в изграждането на изчислителен капацитет.

„Ние имаме много странна структура. Имаме ограничение на печалбата", каза той.

OpenAI започва като организация с нестопанска цел, но по-късно създава хибридна компания с „ограничение на печалбата", което ѝ позволява да набира външни средства с обещанието, че първоначалната дейност с нестопанска цел все пак ще се ползва.

Докато изгражда своя капацитет за изкуствен интелект, Алтман и много известни учени, участващи в създаването и маркетинга на технологията, предупреждават за заплахата, която тя представлява, особено генеративният изкуствен интелект, създаващ съдържание, като ChatGPT, и настояват за регулиране. 

Алтман е на обиколка по света и се среща с държавни глави на няколко държави, а във вторник беше в Обединените арабски емирства. След това той планира да посети Катар, Индия и Южна Корея.

По време на престоя си в Европа той влезе в полемика заради изказването си, че OpenAI може да напусне региона, ако стане твърде трудно да се спазват планираните закони за ИИ, с което предизвика критиките на няколко законодатели, включително на комисаря ЕК Тиери Бретон. По-късно OpenAI промени позицията си.

„Не сме заплашвали, че ще напуснем ЕС", заяви Алтман във вторник. „Очакваме да можем да се съобразим с изискванията. Все още чакаме повече яснота относно Закона на ЕС за изкуствения интелект, но сме много развълнувани да работим в Европа“. 

ЕС работи по набор от закони за управление на изкуствения интелект, включително предложения, които ще задължат всички компании, използващи инструменти като ChatGPT, да разкриват материали, защитени с авторски права, използвани за обучение на системите.

OpenAI не разкрива тези данни за своя последен модел на изкуствен интелект - GPT 4.

Алтман обаче намери подкрепа от ръководителя на ЕС по въпросите на технологиите Маргрете Вестагер, която заяви, че не възприема коментарите на Алтман като заплаха, а като обещание да направи всичко възможно.

„Номерът в тази технология, който хората не разбират, е, че след няколко години GPT 4 ще изглежда като малка играчка, която не е била толкова впечатляваща", каза Алтман, визирайки развитието на ИИ.

„Ще има изображения, аудио, видео, текст, компютърно програмиране, всичко това заедно".

Много експерти говорят и за потенциална заплаха за работните места, които ще бъдат заменени от ИИ, включително в сектори като транспорт и логистика, офис поддръжка и администрация, производство, услуги и търговия на дребно.

Работните места на бъдещето ще изглеждат „супер различно от много от работните места днес", каза Алтман, като добави, че ще има и възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още