IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alphabet обмисля нова мегасделка

Големият въпрос пред гиганта е дали регулаторите биха позволили толкова голямо придобиване

19:32 | 04.04.24 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Компанията майка на Google – Alphabet, обсъжда със своите съветници възможността да отправи оферта за придобиване на HubSpot – компания за софтуер за онлайн маркетинг с пазарна стойност от 35 млрд. долара, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Ако Alphabet реши да отправи предложение, това ще е рядък пример за голяма технологична компания, която се опитва да сключи мегасделка, на фона на засиления регулаторен контрол върху сектора от страна на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.

Потенциалното придобиване ще бъде най-голямото в историята на Alphabet и ще ѝ позволи да инвестира част от парите си в брой, които достигнаха 110,9 млрд. долара към края на декември.

През последните дни Alphabet се е срещнала с инвестиционни банкери от Morgan Stanley, с които е говорила за потенциалната оферта за HubSpot, посочват източниците. Заедно двете страни са обсъждали каква сума трябва да бъде предложена и дали антимонополните регулатори биха разрешили подобно споразумение, допълват източниците, пожелали да останат анонимни.

По думите им Alphabet все още не е предложила оферта на HubSpot и няма гаранция, че ще го направи.

Alphabet, HubSpot и Morgan Stanley не са отговорили веднага на изпратените им запитвания за коментар.

Цената на акциите на HubSpot нарасна с 11 на сто до 693 долара за брой при обявяването на новината по време на сутрешната търговия. Стойността на книжата на Alphabet се понижи с 1% до 153,34 долара.

HubSpot, която се листна на борсата през 2014 г., предлага маркетинг софтуер на компании, които обичайно имат по над 2000 служители.

Тя генерира 2,2 млрд. долара приходи през 2023 г. и отчете 175,3 млн. долара нетна загуба. Въпреки загубата инвеститорите са развълнувани от перспективите пред компанията, което доведе до 50% ръст на цената на акциите ѝ през последните 12 месеца.

Сделката с HubSpot ще разшири предложенията на Google на процъфтяващия пазар на софтуер за управление на отношенията с клиентите (CRM), което ще ѝ позволи да достигне до по-широка база корпоративни клиенти, които харчат за маркетинг и реклама.

Google може също така да успее да оправдае придобиването пред антимонополните регулатори с това, че би засилило конкуренцията в сектора, отправяйки предизвикателство към Salesforce.

В момента Google е изправена пред няколко антитръстови казуса, включително забележително съдебно дело, в рамките на което е обвинена в злоупотреба с позицията си на лидер в сферата на онлайн търсачките.

Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай търси възможности за стимулиране на растежа, след като през януари компанията обяви, че приходите ѝ от продажба на реклами за четвъртото тримесечие са под очакванията. Търсачката Google и видео стрийминг услугата YouTube са изправени пред засилена конкуренция за рекламни бюджети от други платформи, в това число Facebook, Instagram, TikTok и Amazon.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още