IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За превенция срещу заболявания помага дигитален генетичен паспорт

Рисковете могат да се предотвратят с изследване на генетичния профил, препоръчаха съоснователят на NutriGen Борис Колев и д-р Марта Михайлова

11:53 | 01.10.18 г. 2
За превенция срещу заболявания помага дигитален генетичен паспорт

Нуждата от грижи за здравето, за подобряване на начина на живот, за превенция от заболявания, както и за по-здравословен живот като цяло създаде стартъпа NutriGen. Това разказа неговият съосновател Борис Колев в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria.

“Всеки от нас има уникален генетичен профил. Именно той предопределя реакцията ни към храните, нуждата ни от конкретни спортни активности, както и потенциалните ни заболявания. От важност за всеки е да разбере какви са неговите генетични особености при превенцията и лечението на различни заболявания, при подбора на правилните храни и дейности – за по-качествен и здравословен живот", посочи той.

Според д-р Марта Михайлова, главен консултант и генетик на NutriGen, потребителите на стартъпа могат да видят риска си от затлъстяване, да определят най-добрия режим за хранене за себе си, както и най-правилния спорт според нуждите си и здравословното си състояние.

Тя информира, че част от последните иновации на компанията включват и тестове, които оценяват рисковете от онкологични заболявания.

“Компанията напредва в грижата за хората по отношение на профилактиката. Дават се препоръки за това какви промени трябва да бъдат направени в начина на живот, за да могат да се минимализират бъдещи рискове”, коментира д-р Михайлова.

Колев поясни, че нужното финансиране са осъществили сами двамата съоснователи на стартъпа. Той добави, че инвеститорите са имали готовност да осигурят финансиране едва след създаването му.

По думите му причината за това е липсата на рискови инвеститори у нас.

“Към момента стартъпът е вече развит и отчита и собствени приходи", каза съоснователят му, но добави, че инвестиции все още са необходими, тъй като компанията смята да се занимае с по-сериозен анализ на данни и създаването на дигитален генетичен паспорт на всеки един гражданин.

Борис Колев смята, че ще е добре всеки един гражданин да има генетичен паспорт, който да може да предоставя на лекаря си, когато отиде за преглед и потвърди, че именно такива са представите на компанията за развито здравеопазване.

“В момента именно инвестиции в тази насока са необходими, конкретна сума няма. Изследването на гените трябва да бъде заложено и в здравната система. То трябва да се провежда още в ранна възраст и да подпомага следенето на здравословното състояние, превенцията от заболявания, както и здравословния начин на живот като цяло”, убеден е експертът.

Той съобщи, че другите цели на компанията са разрастването ѝ и излизането извън българския пазар –  в Гърция, Турция и всички потенциално подходящи балкански държави като начало.

Как генетичните изследвания могат да ни помогнат в борбата с различни заболявания? Какви са начините, чрез които знанието за собствените ни гени може да насърчи здравословния начин на живот? Как да изберем подходящия спорт чрез познанието за гените?

Вижте повече във видео материала

Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
majnata
преди 4 години
Целта е да си платиш ... каквото и да говорят , става въпрос единствено и само за пари ! А пък глупав ли си , непременно ще си и болен , ако не днес , в бъдеще със сигурност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
neverland
преди 4 години
Покрива ли се от касата подобно изследване?Не съм привърженик на детерминизма и теориите, че всичко ни е предопределно едва ли не, така че...Отделно това сигурно ти печата само проценти с вероятност. Тоест 18 или 23% вероятност за развиване на откологично заболяване малко или много са, трябва ли да е спокоен човек... Като ти изплюе три листи със знайни и незнайни заболявяни с различни проценти вероятност, вероятността да се поболееш след това е около и над 50 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още