IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Дончев: Забавянето на германската икономика ще се отрази на България

Какви са очакванията на инвеститорите в променената геополитическа среда, коментира изпълнителният директор на "Експат Асет Мениджмънт"

16:57 | 06.07.23 г.

Последните данни за германската икономика бяха негативни и това няма как да не се отрази на българската икономика, която е пряко свързана с нея, предвид износа на стоки към Германия. Тази прогноза в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgariа направи Даниел Дончев, изпълнителен директор на "Експат Асет Мениджмънт".

Той потвърди, че прогнозите за по-скоро техническа рецесия в германската икономика, която ще отмине сравнително бързо, не се оправдават. Дончев напомни, че Германия „е доста експортно ориентирана страна“ и до голяма степен зависи от глобалното търсене, а предвид състоянието на промишления сектор в света е нормално да изпитва затруднения. „Но като погледнем пък акциите, като друг индикатор, те са на най-високо ниво от последните няколко години“, посочи инвестиционният мениджър.

Дончев коментира и ограниченията в продажбата на редкоземни метали от страна на Китай.  Според него те не оказват засега особено влияние върху пазарите. „Ако говорим за металите като цяло те са на негативна територия от началото на годината, като основната причина е търсенето от Китай, което не е на високите нива, каквито се очакваха при отварянето на икономиката след пандемичните ограничения, коментира инвестиционният мениджър. – Друга причина е, че все пак глобалната икономика в момента, и особено в сферата на промишлеността, показва забавяне.“

Дончев обясни, че среброто е извън този тренд, защото е ценен метал и освен от индустриалното търсене се движи и от тенденции, подобни на тези при златото. „На него му влияят и част от факторите, движещи и цените на златото. При златото наблюдаваме леко понижение през последните месеци и то е породено от очакванията, че централните банки все още имат какво да правят и да вдигат лихвите“, поясни той.

На въпроса дали може да се обвърже пряко цикълът на намаляване на лихвите с ръст на пазара Даниел Дончев потвърди, че такава връзка има, но ако се погледнат очакванията за лихвите до края на годината по-скоро не се предвиждат намаления. „Имаше очаквания, че паузата ще продължи няколко месеца и от септември ще започнат понижения, но пазарът вече очаква стабилизиране на нивата около 5-5,25 до края на годината", подчерта инвестиционният мениджър. „Тоест, пазарът вече не очаква някакви намаления на лихвата, което не беше така, особено по време на банковата криза с фалита на няколко банки“, допълни той.

Превръща ли темата AI от еуфория в мания и как ще се промени IT сектора? Как ще се ориентират инвеститорите кои ще са новите шампиони сред IT компаниите? Германските автомобилни акции са подложени на голям натиск на фона на натиска на електромобилите – какви са тенденциите и какво да очакваме? Калкулирани ли са вече рисковете на засилената конкуренция в цената на акциите на германските автомобилни гиганти? Могат ли европейските производители на електромобили да отговорят на китайските конкуренти, до каква степен се отразява войната върху пазарите върху поведението на инвеститорите? Телемедицината и AI - привлекателна възможност ли е или балон?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още