IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограниченията на китайския износ са "само началото", твърди китайски съветник

Пекин отправя ясни послания към Вашингтон само дни преди визитата на Джанет Йелън в Китай

14:38 | 05.07.23 г. 1
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Контролът върху износа от Китай на метали, ползвани в производството на полупроводници, е „само началото“, твърди влиятелен съветник по търговската политика. Той направи коментара в момент, в който технологичната битка на Пекин и Вашингтон се засилва, само дни преди американският министър на финансите Джанет Йелън да посети Пекин, предава Ройтерс.

Цената на акциите на някои китайски компании за производство на метали продължиха да растат за втора поредна сесия, тъй като инвеститорите заложиха, че по-високите цени на галия и германия, към които са насочени ограниченията, може да увеличат приходите.

Германият се използва във високоскоростни компютърни чипове и за военни приложения, като устройства за нощно виждане, както и сензори за сателитни изображения. Галият се използва в изграждането на радари и радиокомуникационни устройства, сателити и светодиоди.

Внезапното обявяване на новите ограничения от страна на Китай от 1 август върху износа на някои продукти от галий и германий, използвани също в електромобилите и оптичните кабели, накара компаниите да се борят да си осигурят доставки, което доведе до скок на цените.

Решението беше обявено в навечерието на Деня на независимостта на САЩ и точно преди планираната визита на Йелън в Пекин този четвъртък. Анализатори твърдят, че моментът е подбран специално, за да се изпрати послание към администрацията на Джо Байдън, която се прицелва в китайския сектор за чипове и притиска съюзници като Япония и Нидерландия да последват стъпките на САЩ в налагането на по-засилен контрол на износа.

Ходът на Китай също така повдигна опасения, че могат да последват ограничения върху износа на редки земни елементи, допълват анализаторите, визирайки ограниченията на доставките преди 12 години по време на спор с Япония. Китай е най-големият производител на редкоземни елементи – група метали, използвани в електромобили и във военно оборудване.

Анализаторите описаха новите решения на Китай като втората и досега най-голямата контрамярка на Китай в дългогодишната технологична битка между САЩ и Китай, идваща след забраната от май на някои ключови вътрешни индустрии да купуват от американския производител на чипове с памет Micron.

Китайското министерство на търговията не е отговорило на запитванията за коментар по случая.

Ограничения на износа към Китай

Същевременно Вашингтон обмисля нови ограничения върху доставките на високотехнологични микрочипове за Китай след поредица от рестрикции, наложени през последните няколко години.

Очаква се САЩ и Нидерландия да ограничат допълнително продажбите на оборудване за производство на чипове към Китай. Ходът ще е част от усилията да се предотврати използването на тяхната технология от китайската армия.

Ден след като Китай разкри ограниченията, китайският президент Си Дзинпин повтори призива си за „стабилно и безпроблемно функциониране на регионалните промишлени вериги и вериги на доставките“. Той направи това във виртуално обръщение към лидерите, присъстващи на срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество, сочат публикации в държавни медии.

Акциите на китайски компании за метали като Yunnan Lincang Xinyuan Germanium Industry Co и Yunnan Chihong Zinc & Germanium Co поскъпнаха в рамките на втора поредна сесия, а местните медии съобщават, че покачването на цените на германия ще стимулира ръста на приходите на фирмите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 15
zelka007
преди 10 месеца
галий и германий се произвежда в Германия , Канада , Япония и Южна Корея ... ще мащабират производството ... в УСАто , Норвегия , Швеция и Астралия също стартираха няколко мащабни проекта за добив на различни редкоземни . тъй че е напълно възможно да има някаква временна турболенция , но ще е кратка ... нема да се връщаме към телефоните с шайба , ТЕЦовете и ладите ... некое антиваксърче-чайнофил да се пльосне в шпагат на баламатума ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още