IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиян Василев: Сделките в ядрената енергетика не стават за една-две години

Отношенията между България и Русия не могат да бъдат изключени от външната ни политика, коментира енергийният експерт

10:37 | 16.01.14 г. 1
Илиян Василев: Сделките в ядрената енергетика не стават за една-две години

Сделките в областта на ядрената енергетика не стават за една-две, нито дори за три-четири години, коментира в ефира на Bulgaria On Air енергийният експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев. Той подчерта, че новините от последните дни за сделки за изграждане на ядрени блокове в Европа и конкретно във Великобритания, както и тези за седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ у нас, са само заявки за политически намерения.

„Истинските сделки стават, когато се включи бизнесът и потекат парите“, коментира Василев.


По думите му популистките стъпки в сферата на енергетиката не спират, но последиците ще бъдат ясни на един по-късен етап.

Василев подчерта, че отношенията с Русия не могат да отсъстват от българската външна политика.

„За левицата това са традиционно приоритетни отношения. Разбира се, хората около Първанов и Станишев се стремят да спечелят на своя страна от тези отношения. Но Русия няма да прави избор. Тя залага на всеки, който може да достави това, от което тя има нужда“, заяви Василев.

Той допълни, че тази година Русия инвестира изключително голям ресурс - и политически, и по линия на дипломатическите си отношения, в опитите си да влияе върху евроизборите и индиректно да повлияе върху състава на новата Европейска комисия.

Причината е, че Еврокомисията и Брюксел се оформят като нов център на властта, подчерта Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
Не е само Англия, и в Унгария се сключи сделка, за същите реактори като в Белене. Дали пък нашия (втория де, дето не сме си го взели) няма да замине за Пакш, докато ние слушаме лобистите, пардон - "експертите", И.Василев и К.Станчев ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още