IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво стои зад увеличението на парите за образование

За догодина са предвидени общо 4,813 млрд. лв. по това перо, като увеличението спрямо 2019 г. е 610 млн. лв.

09:14 | 01.11.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Предвидено е средствата за стипендии за образователни резултати, които се предоставят на училищата на базата на постигнатите и запазени резултати от националните външни оценявания на учениците, да се запазят на 3 млн. лв.
Ще бъдат реализирани също национални мерки и дейности, като приоритетно е предвидено да бъдат финансирани мерки за осигуряване на съвременна образователна среда и достъп до информационни технологии, повишаване квалификацията на педагогическите специалисти и обучението на българите в чужбина.

За финансиране на нова програма за насърчаване на иновативните методи на преподаване са предвидени 4 млн. лв. Неспособността да се мотивират учениците за учене с традиционните методи на преподаване е една от причините системата да не може да подобри резултатите за функционална грамотност. Програмата ще има за цел да стимулира училищата за въвеждане на иновативни методи чрез обучение, обмяна на практики, промени в организацията на класната стая, оборудване на иновативни класни стаи.

За програмата за модернизиране на центровете за подкрепа за личностно развитие и за включването им в дейности между училищата са предвидени 1,2 млн. лв.

За периода 2020-2022 г. се увеличава финансовата подкрепа, с която българската държава спомага за съхраняване на националното самосъзнание, култура и традиции и изучаването на български език и литература, история и география на България на около 30 464 деца, ученици и кандидат-студенти от българските общности в чужбина, обучаващи се в 370 училища-школи и клубове.

Стандартите за финансиране на детските градини са увеличени средно с 15 процента. Стандартите за неспециализираните училища, професионалните гимназии и паралелките за професионална подготовка - дневна форма на обучение и дуална система на обучение, на специалните училища и на центровете за специална образователна подкрепа, са увеличени с 16 процента. Стандартите за ученик в други форми на обучение /вечерна, задочна, индивидуална и самостоятелна/ са увеличени средно с 18 процента. Нормативите за дете или ученик са увеличени средно с 15 процента, като някои от тях запазват нивото си от 2019 г. Допълващият стандарт за ученик в комбинирана форма на обучение е увеличен с 19 на сто, а този за ученик в дневна форма на обучение и дуална система на обучение в първи и втори гимназиален етап е увеличен с 5 на сто. 

За 2020 г. се въвежда нов допълващ стандарт за ученик с разширено изучаване на музика. Допълващите стандарти за материална база и за поддръжка на автобуси запазват нивото си от 2019 г. С допълнителните средства ще продължи реализацията на мерките за подобряване на социалния статус на педагогическите специалисти, чрез увеличение на техните възнаграждения.

И през 2020 г. продължава политиката за равен достъп до качествено висше образование и за развитие на научния потенциал, която цели насърчаване на усилията на автономните висши училища за непрекъснато развитие на качеството на предлаганото висше образование. Предвидени са средства за издръжка на обучението, за подпомагане на студенти и докторанти, за институционалното и програмно-конкурсното финансиране на научноизследователската дейност.

За периода 2020-2022 г. са предвидени допълнителни средства от 41,1 млн. лв. за издръжка на обучението на студентите и докторантите. В съответствие със Закона за висшето образование ежегодно се увеличават средствата за издръжка на обучението, формирани въз основа на комплексната оценка на качеството на обучението. От въвеждането на този модел на финансиране на висшето образование през 2011 г., относителният дял на средствата за издръжка на обучението, формиран в резултат на оценка на качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда, нараства от 2,28 процента през 2011 г. на 55,46 процента през 2019 г.

От учебната 2018/2019 година е въведен механизъм за определяне броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища, който е разработен на базата на комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда. За периода 2020-2022 г. се предвижда запазване на общия размер на държавната гаранция за новоотпуснати кредити в размер на 50,0 млн. лв. Кредитирането на студенти и докторанти, като част от студентското подпомагане, дава възможност за повишаване на образованието на млади хора, които нямат възможност да осигурят сами средства за такси за обучение и средства за издръжка на обучението си.

Визията за развитието на науката в България за периода 2020-2022 г. се свързва с повишаване на качеството и международната разпознаваемост на научноизследователската и иновационната дейност. Акцентът се поставя върху финансиране на научни изследвания в приоритетни и конкурентни области за решаване на важни обществено значими предизвикателства, подпомагане на млади учени и осъществяване на съвместни научни изследвания с български учени в чужбина и привличане на водещи учени от чужбина. Средствата ще се разпределят между научните звена и колективи въз основа на оценка на научната им дейност и резултатите от нея чрез механизъм за диференциран ръст на средствата. Важен стимул за поддържане на високо научно ниво на изследователите е въвеждането на диференцирано заплащане, обвързано с постигнатите научни резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 12
khao
преди 4 години
Аз като Българин никога няма да моля руска *** за нищо. Ние Българите само ви бем жените. .... документално е ясно че това дето съм написал е факт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 12
khao
преди 4 години
Не ми се спори с неуки хора ... учи история, тая част вече не е крият от нас !я ми кажи в коя година САЩ влизат във войнат аи коя година е десанта ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
И англосаксите правяд десант в Нормандия, след като виждат, че СССР сам ще стигне го Ламанш-а и ще изпуснат половината парче от баницата.Това е обективен факт, ако познаваш обективната военна история на WW2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
" Половината танкове в прочутата битка за Курск от руска страна са били M4-Шърман. ""След 100 години, ако има българчета, те ще знаят,че Хитлер е победен от Капитан Америка и френдове. "Значи след 50.Ако искаш, ще се смиля над безумната ти неграмотност, аргументирайки се документално, но само, ако ме помолиш. Намирам те за безнадежден събеседник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Какъв исторически факт, бе - САЩ дебаркират във Франция, когато изходът на войната е била вече извън всякакво съмнение. Спомням си една ного показателна карикатура по въпроса: нацистка Германия беше нарисувана на картата на Европа като кафяв вук с муцуна на изток... един голям червен ботуш бе стъпил на шията му, а едно нежно синьо ботушченце бе застъпило крайчецът на куйрукът му !!! Не знам дали е имало американски танкове при Курск - но факт е, че руснаците са мразели американските танкове и са се качвали на тях от немай къде - не от някакъв шовинизъм, но заради тяхната калпавост: те хем са били високи, хем предната им броня е била слаба - и немците първо тях са отстрелвали !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 16
khao
преди 4 години
доста си прав, макар и да използваш метафори ... исторически факт е, че с включването на Америка войната се обръща! Половината танкове в прочутата битка за Курск от руска страна са били M4-Шърман.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
След 100 години, ако има българчета, те ще знаят,че Хитлер е победен от Капитан Америка и френдове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Окръг в Тексас въвежда задължително трансджендърно обучение за 8-годишни деца!Америка за България фондацията обучава директори и кого ли не.Какво е народ?Макетата в битоля не са българи, макар и да говорят на български.Народ е общност от хора с обща история.Америка за България най обича да обучава директори на училищаи учители по история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още