IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шишеджам пусна производствената пещ за плоско стъкло в Търговище

След постепенното загряване на пещта, заводът ще започне производството на първата продукция в края на месец март 2006 г.

16:12 | 20.02.06 г.
Шишеджам пусна производствената пещ за плоско стъкло в Търговище
Производствената пещ на завода за плоско стъкло на „Тракия Глас България” ЕАД, българското дружество на турската компания “Шишеджам”, беше запалена на официална церемония днес в Търговище. След завода за домакинско стъкло, който заработи през месец юли 2005 г., това е втората производствена мощност на компанията в рамките на мащабния инвестиционен проект за изграждането на комплекса в Търговище. След постепенното загряване на пещта, заводът ще започне производството на първата продукция в края на месец март 2006 г.

В завода за производство на плоско стъкло са вложени общо 120 млн. долара., което представлява най-голямата част от инвестиционния план на “Шишеджам” в Търговище на обща стойност 220 млн. долара. Внедряването на най-модерните технологии ще осигурят годишно производство на завода от 225 хил. тона плоско стъкло с различна дебелина и предназначение. Процесът е напълно автоматизиран, а продукцията е предназначена за редица сектори като строителството, автомобилостроенето, производството на бяла домакинска техника и мебели, както и за селското стопанство.

Над 80% от нея е предвидена за износ главно в страните от Югоизточна Европа, Русия и останалата част от Европа. Очакваният годишен оборот само от втория завод в Търговище ще достигне 65 млн. долара.

С реализирането на втория етап от проекта си “Шишеджам” ще разкрие нови 200 постоянни работни места в допълнение на вече заетите над 600 души в стъкларския комплекс. Общият брой на заетите ще достигне 1065 души.

За нуждите на годишното производство на стъклена продукция в първите два завода на “Тракия глас България” ЕАД в Търговище ще бъдат използвани около 200 хил. тона пясък и 60 хил. тона натриев карбонат. Всички използвани суровини ще бъдат доставяни от български производители. Според предварителните изчисления превозването на произведената продукция до националните и международните пазари ще ангажира над 13 хил. курса на различни товарни превозни средства, което ще даде тласък в развитието на логистичните и превозни услуги в страната. Чрез тези свързани дейности се очаква индиректно да бъдат създадени още 1000 работни места.

В групата Шишеджам, към която принадлежи „Тракия Глас България” ЕАД, работят общо 13 700 души и генерира продажби от над 2 млрд. долара годишно. Шишеджам Холдинг е петият по големина в Европа производител на плоско стъкло и заема второ място по производство на стъкларски изделия в Европа и в света. Продукцията на компанията се изнася в над 130 държави в света. Основните производствени мощности на стъкларския гигант са съсредоточени в Русия и Югоизточна Европа. С изпълнението на проекта България ще стане център на стъкларската индустрия не само на Балканите, но и в Югоизточна Европа.

Изграждането на стъкларския комплекс на “Шишеджам” в Търговище започна на 7 юли 2004 г. Това е най-големият инвестиционен проект “на зелено” в България, като в него ще бъдат вложени общо 220 млн. долара.

Инвестицията предвижда изграждането и експлоатирането на три завода, които ще произвеждат четири групи стъкларска продукция: домакинско, плоско и преработено стъкло, както и огледала.

Първият завод за домакински стъклени изделия започна производство само година след старта на проекта – в края на юли 2005 г. Инвестицията е в размер на 75 млн. долара.

Подготовката за първата продукция на втория завод за плоско стъкло започва днес и се очаква да бъде реализирана през март 2006 г. Със завършването на първите два етапа от изграждането на стъкларския комплекс “Шишеджам” реализира 89% от предвидените инвестиции или общо 195 млн. долара.

Третият завод, който ще преработва плоското стъкло произведено в комплекса и ще произвежда огледала ще бъде завършен до края на 2006 г., като в него ще бъдат инвестирани общо 25 млн. долара.

След окончателното пускане в експлоатация на всички предприятия от стъкларския комплекс на «Шишеджам» в България приходите от годишното производство се очаква да възлизат на около 147 млн. долара, като 85-90% от продукцията ще бъдат предназначени за износ – за страни от Централна и Югоизточна Европа, САЩ, Западна Европа, Русия, страните от ОНД, както и за Северна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още