IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди санкция от 150 хил. лв. за Кока-Кола

Компанията е санкционирана заради провеждането на промоционална игра през 2004 г., свързана с Европейското първенство по футбол

15:48 | 09.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
ВАС потвърди санкция от 150 хил. лв. за Кока-Кола

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила решение на Комисията за защита на конкуренцията от септември 2004 г., с което е наложена имуществена санкция в размер на 150 хил. лв. на “Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България” АД, Костинброд.

Компанията е санкционирана заради провеждането на промоционална игра през 2004 г., свързана с Европейското първенство по футбол. В играта можеше да се участва със събиране и изпращане на капачки от продукти на “Кока-Кола”, с талони от рекламните карета на централни ежедневници или с безплатен талон от магазините, в които се предлагат промоционните продукти.

Наградите, обявени от организаторите, са 2,6 кг футболна топка от злато, 150 билета с пътуване за предварителните мачове от “Евро 2004” на българския национален отбор и др.

В изводите на КЗК и на решаващия съд е констатирано, че наличието на алтернативен способ за участие, който не е обвързан със закупуването на продукта, не води до отпадане отговорността на дружеството за нелоялно привличане на клиенти.

Играта е организирана с единствената цел да бъдат увеличени потребителите на “Кока-Кола”, което може да доведе до намаление на търсенето на други видове безалкохолни напитки. Поради обявената награда със значителна стойност и предлагането на продукта на промоционални цени, лица, които иначе потребяват друг вид безалкохолни напитки, биха се насочили към закупуването на “Кока-Кола”, смятат от двете институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още