IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ регистрира шест нови фонда, броят им нарасна до 26

По закон фондовете ще започнат да изкупуват обратно своите дялове, когато активите им достигнат 500 хил. лева

09:53 | 14.03.06 г.
Дяловете на шест нови фонда бяха регистрирани за търговия на БФБ. Снимка : Corbis.
Дяловете на шест нови фонда бяха регистрирани за търговия на БФБ. Снимка : Corbis.

С решение на Съвета на директорите на Българската фондова борса бяха регистрирани за търговия дяловете на шест договорни фонда, като началната дата, от която всеки инвеститор ще може да търгува с тях, е 16 март, става ясно от съобщение от институцията.

Четири от фондовете са организирани и управлявани от УД Райфайзен асет мениджмънт. Това са нискорисковите Райфайзен фонд облигации и Райфайзен паричен пазар, балансираният Райфайзен балансиран фонд и високорисковият Райфайзен фонд акции.

От същата дата стартира и търговията с третия фонд на ДСК Управление на активи – ДСК Растеж, както и Елана балансиран доларов фонд.

ДСК Растеж е договорен фонд с високорисков профил, като инвестициите му ще бъдат насочени основно (до 80% от активите) в акции, приети за търговия на регулирани пазари, в дългови ценни книжа и в инструменти на паричния пазар.

Минималната сума за инвестиция в доларовия балансиран фонд на Елана е 100 долара. Фондът е с балансиран рисков профил, като очакваната годишна доходност е между 15 и 20%. До 80% от набраните средства се инвестират чрез БФБ - София в акции на български и чужди компании, български държавни ценни книжа, както и ипотечни, корпоративни и общински облигации.

По закон фондовете ще започнат да изкупуват обратно своите дялове, когато активите им достигнат 500 хил. лева. С регистрацията на последните шест фонда на БФБ-София броят им нарасна до 26, от които осем инвестиционни дружества. Към края на февруари активите на взаимните фондове в България превишаваха 94 млн. лв.

Свързани компании:

ДФ Консервативен Фонд България(4R21)

ДФ Райфайзен (България) Фонд Акции(RTT2)

ДФ Райфайзен (България) Фонд Облигации(4R31)

ДФ Райфайзен (България) Балансиран Фонд(RTT1)

ДФ ДСК Растеж(4DMC)

ДФ Елана Балансиран Евро Фонд(4ELE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още