IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската икономика забави ръста си и през четвъртото тримесечие на 2022 г.

В периода от октомври до декември причина за регистрираното увеличение на БВП е ръстът на крайното потребление с 1,4%

12:51 | 14.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на България нараства с 2,1% спрямо година по-рано и с 0,5% спрямо третото тримесечие на миналата година, сочат сезонно изгладените експресни оценки. Това е най-бавният растеж на годишна база от първото тримесечие на 2021 г., като икономиката се сви отчасти поради страничните ефекти от войната в Украйна. Националният статистически институт регистрира това увеличение на фона на сложната политическата обстановка, която обхвана страната през периода, както и признаци за влошаване на външната икономическа среда.

Годишни изменения

В периода от октомври до декември БВП се увеличава с 2,1% спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година, а брутната добавена стойност нараства с 2,8%.

По данни на НСИ крайното потребление регистрира ръст от 4,7%, докато бруто образуването на основен капитал намалява с 3,3% през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо година по-рано при сезонно изгладени данни. Износът на български стоки и услуги се увеличава със 7,2%, а вносът нараства с 10,7%.

      Темп на прираст спрямо съответното тримесечие на предходната година, проценти

Източник: НСИ Източник: НСИ

Тримесечни изменения

През четвъртото тримесечие на 2022 г. на тримесечна база БВП по сезонно изгладени данни нараства с 0,5%. Брутната добавена стойност се увеличава с 0,7%.

Като причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни на тримесечна база се очертава увеличението на крайното потребление с 1,4%.

      Темп на прираст спрямо предходното тримесечие, проценти

Източник: НСИ Източник: НСИ

БВП в стойностен обем, текущи цени

Според експресните оценки на НСИ за четвъртото тримесечие на миналата година БВП в номинално изражение достига 47,086 млрд. лева. Реализираната добавена стойност е 42,694 млрд. лева.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление – 81,3%, което в стойностно изражение възлиза на 38,272 млрд. лева.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. бруто капиталообразуването е 10,640 млрд. лв. и заема 22,6% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

За намаляването на стоковия износ допринасят както по-ниският растеж на външното търсене, така и специфични за България фактори, като забраната за износ към страни, различни от Украйна, на нефтопродукти, произведени от руски петрол, и планирани ремонтни дейности в едни от най-големите предприятия в страната.

        БВП по тримесечия за периода 2005 - 2022 г. по средногодишни цени на 2015 година, млн. лв.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още