IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Погрешно е да се залага срещу американския потребител

Нови анализи показват, че сред потребителите в САЩ има натрупани излишни спестявания от около 500 млрд. долара, които поддържат разходите високи

21:40 | 16.05.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Може да е клише, но има много истина в поговорката „Не залагайте срещу американския потребител“. Последното доказателство се появи във вторник, когато продажбите на дребно сред контролна група, която се използва за изчисляване на брутния вътрешен продукт, надхвърлиха прогнозите за четвърти пореден месец. Този път те се покачиха с 0,7% за април, изчислява Министерството на търговията, надхвърляйки средната оценка на икономистите за ръст от 0,4%, пише Робърт Бърджис в коментар за Bloomberg.

Когато става въпрос за прогнозиране на навиците за разходите на американците, икономистите изглеждат невежи. Въпреки повишените нива на инфлация и растящите лихвени проценти потребителите едва ли ще отстъпят, както мнозина прогнозираха. Вместо това те помагат да се увеличат шансовете Федералният резерв може да доведе икономиката до митичното „меко кацане“, избягвайки дълбока рецесия, която би оставила милиони хора без работа.

Що се отнася до причините, поради които икономистите продължават да грешат, това е до голяма степен свързано с факта, че те все още прилагат правила от предпандемичния наръчник, които вече не са актуални. Няма учебници, които да обясняват какво ще се случи в икономика, която спря внезапно, загуби около 17 милиона работни места и се сви с 31%, само за да се възстанови бързо с помощта на около 5 трлн. долара правителствени програми. Тези последици продължиха през цялата 2022 г. и може би все още се усещат.

Едно нещо, което научаваме сега, е колко фискално отговорни станаха потребителите по време на пандемията. Звеното на Фед в Ню Йорк публикува данни в понеделник, които показват, че общият потребителски дълг е спаднал до 64% от брутния вътрешен продукт от 85% през първото тримесечие на 2008 г., посочва главният инвестиционен директор на Bleakley Financial Group LLC Питър Буквар. Данните, анализирани от Bloomberg, определят този дълг на около 74% в края на 2019 г.

Продажбите на дребно сред контролна група се възстановяват, надминавайки очакванията на икономисти. Източник: Bloomberg Продажбите на дребно сред контролна група се възстановяват, надминавайки очакванията на икономисти. Източник: Bloomberg

Това противоречи на твърдението, че американците са натрупали дългове през последната година или две, за да свържат двата края. Напротив, това показва, че те са в добра финансова форма, за да устоят на настоящия пристъп на ускорена инфлация — която се забавя и все пак може да се окаже преходна — и по-високи разходи по заеми.

Но какво да кажем за Home Depot Inc., която обяви във вторник, че намалява перспективите си за годината, след като продажбите през първото тримесечие спаднаха с повече от очакваното? Това не е ли признак на потребителска слабост? Може би не. Home Depot обикновено печели, когато продажбите на жилища растат. Но сделките с жилища се сринаха, отчасти поради почти рекордно ниския инвентар от налични жилища, а не поради липсата на доверие на потребителите.

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти определя периода на осигуряване на ново предлагане на 2,6 месеца, половината от това, което се отчита към началото на 2000 г. Липсата на инвентар до голяма степен се дължи на собствениците на жилища, които са имали късмета да рефинансират през 2020 г. и 2021 г., когато лихвите по ипотечните кредити бяха около 3%, без да искат да се откажат от тези ниски разходи по заеми чрез продажба.

Така че единствената възможност за много потенциални купувачи е онази част от пазара с нови жилища. Това може да е голямата причина, поради която също във вторник Националната асоциация на строителите на жилища и Wells Fargo заявиха, че съвместната им мярка за настроенията сред строителните предприемачи за май се е повишила до най-високото си ниво от 10 месеца и е надхвърлила прогнозите на икономистите, които не очакваха промяна в настроения.

Икономическият блог Liberty Street на Фед Ню Йорк обясни много подробно тази седмица как потребителите са се възползвали значително от тези ипотечни лихви през 2020 г. и 2021 г. и как ще продължат да се възползват. Анализаторите изчислиха, че между второто тримесечие на 2020 г. и четвъртото тримесечие на 2021 г. около 430 млрд.  долара собствен капитал е бил извлечен чрез рефинансиране на ипотеки. От около 14 милиона ипотеки, които са били рефинансирани през периода, 64% са били с преизчислени лихви. За рефинансиращите средното месечно плащане на ипотека е спаднало с 220 долара.

Междувременно около пет милиона кредитополучатели са извлекли общо 430 млрд. долара собствен капитал чрез рефинансиране; девет милиона са рефинансирали заемите си, без да вземат капитал, което е довело до общо намаление с 24 млрд. долара при техните годишни жилищни разходи.

„Подобреният паричен поток, генериран от скорошния бум на рефинансирането, потенциално ще осигури значителна подкрепа за бъдещото потребление“, заключават анализаторите.

Колко далеч в бъдещето? Отделен документ, публикуван от Фед Сан Франциско, изчислява, че все още има много излишни спестявания в икономиката - около 500 млрд. долара. Това са спестявания над тези, които би се очаквало при нормален курс.

„Разпределението на излишните спестявания и богатство при разпределението на доходите предполага, че средно домакинствата, включително тези в долния край на разпределението, продължават да разполагат със значително повече ликвидни средства в сравнение с периода преди пандемията“, заключват авторите на статията. „Очакваме, че тези излишни спестявания могат да продължат да поддържат потребителските разходи поне през четвъртото тримесечие на 2023 г.“, добавят анализаторите.

Ако има една константа в икономиката, която непрекъснато изненадва през последните три години, това е, че залагането срещу американските потребители е погрешно, заключва Бърджис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка 15 пъти по-висок дълг. Я кажи заплатите в САЩ колко пъти са по-големи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: sssaaa Дълг се сравнява спрямо БВП, таварищ неграмотен, за да е коректно. И по този повод този на САЩ е 15 ПЪТИ по-висок от пPaccия. А ако тръгнем да сравняваме жизнения стандарт, нещата почват да изглеждат още по-жалки за вас, копейниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
sssaaa
преди 10 месеца
До: zelka007Я кажи колко е дълга на Русия. Може да ни го кажеш и спрямо БВП на странта. После ни кажи и за този на САЩ. Ей така, за спорта питам, да сравняваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... я сподели колко рассияни могат да извадят $500 за непредвидими разходи ... тъй , за спорта , да сравняваме ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
valentino29
преди 10 месеца
" поговорка".!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
valentino29
преди 10 месеца
То било поговорка.: ) : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 6
valentino29
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка Закърпи се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Квииик, квииик, копейниците в акция! Язък само, че никой не ги брои за живи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
valentino29
преди 10 месеца
Погрешно е да се залага срещу американския потребител: Заглавията!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 12
mr. Yoda
преди 10 месеца
Погрешно е да се залага срещу американския потребител? Затова е благословено да се залага срещу българския! Въртят се гуми на информационната магистрала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още