IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия поне засега не изгуби инвестиционния си рейтинг

Moody's не публикува доклад за страната, както беше обявено, което означава, че няма да се правят промени по оценката

11:14 | 20.05.23 г.
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg LP
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg LP

Италия поне засега не изгуби инвестиционния си рейтинг, присъден ѝ от Moody's Investors Service, след като агенцията реши да не издава нова оценка на една от най-задлъжнелите страни в Европа.

Съобщението на агенцията, насрочено за публикуване в петък, така и не беше публикувано, както се случи и през септември миналата година, пише Bloomberg.

В момента Moody's оценява Италия с рейтинг Baa1, само една степен над junk, с негативна перспектива. Говорител на компанията потвърди, че нов рейтингов доклад няма да бъде публикуван.

Страната остава в опасна територия, но това все пак е добра новина за дясната коалиция на премиера Джорджа Мелони. Тя избегна трус в управляващия съюз, който включва партията Forza Italia на бившия премиер Силвио Берлускони и Лигата на Матео Салвини.

Освен че запазва националната гордост непокътната, решението на Moody's да не променя рейтинга на Италия предотвратява и напрежение на финансовите пазари за третата по големина икономика в еврозоната.

Moody’s има значително по-неблагоприятно мнение за Италия от основните й конкуренти. Както S&P, така и Fitch Ratings, двете други големи рейтингови агенции, наскоро потвърдиха рейтингите инвестиционен клас на страната, които са с една степен по-високи.

Липсата на доклад печели време за Мелони, след като първоначалната половин година на управление на нейната коалиция запази рисковата премия на Италия стабилна. Спредовете от доходността на облигациите на страната са доста под миналогодишните върхове от 250 базисни пункта. Това отразява сдържания бюджет, който предвижда намаляване на дълга и дефицита и премерена фискална политика.

В помощ на Италия е и антикризисният инструмент на Европейската централна банка (ЕЦБ), представен през миналата година. Този инструмент предвижда неограничено изкупуване на облигации при нужда, за да се избегне прекомерната фрагментация сред членовете на еврозоната. Той все още не е използван, но съществуването му подкрепи поддържането на разходите по заемите на страната под контрол.

Ограниченият икономически растеж и съотношението на дълга над 140% от брутния вътрешен продукт са траен проблем на Италия. Бремето на дълга почти няма да намалее през следващата година, прогнозира Европейската комисия по-рано тази седмица.

Правителството на Мелони се затруднява и с усвояването на фондовете на Европейския съюз, които се смятат за решаващи за трансформирането на потенциала за растеж на Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 20.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още