IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика изненадва с неочакван спад през третото тримесечие

БВП на страната се е свил с 0,1% през третото тримесечие в сравнение с предходното

13:46 | 22.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Великобритания неочаквано се е свила през третото тримесечие, увеличавайки шанса страната вече да е изпаднала в рецесия. Това засилва залозите, че Английската централна банка ще се насочи към лихвени понижения още през пролетта, съобщава Bloomberg.

Ревизираните данни, публикувани в петък, показаха, че брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,1% спрямо второто тримесечие – по-сериозен спад от първоначално прогнозирания нулев растеж. Икономисти очакваха резултатът да съответства на втората оценка на националната статистическа служба (ONS).

Службата ревизира в низходяща посока и резултатите за второто тримесечие, заявявайки, че растежът и тогава е бил нулев в сравнение с очаквания по-рано ръст от 0,2%.

Преразглеждането на данните за третото тримесечие излага Обединеното кралство на риск от техническа рецесия, с две тримесечия с намаляващ БВП, или още по-дълго свиване. На месечна база през октомври производството се е свило с 0,3%, засилвайки шансовете за рецесия през четвъртото тримесечие, освен ако не е успяла да навакса загубеното през ноември и декември.

Резултатите биха могли да принудят Английската централна банка да премине към намаляване на лихвите по-рано от планираното, тъй като икономиката губи инерция. Миналата седмица гуверньорът Андрю Бейли заяви, че „все още има път, който централната банка трябва са извърви“ в борбата с инфлацията, въпреки че има все повече доказателствата за въздействието, което лихвените повишения оказват върху икономиката.

Новините са лоши и за премиера Риши Сунак, който се подготвя за избори догодина, а неговата Консервативна партия изостава от лейбъристката опозиция в проучванията на общественото мнение с около 20 процентни пункта.

Данните за продажбите на дребно внесоха известен оптимизъм в цялостната картина, тъй като стана ясно, че са нараснали с 1,3% през ноември спрямо октомври, сочат отделни данни.

Продажбите са се повишили в повечето категории, тъй като потребителите са се възползвали от по-ранните от обичайните промоции за Черния петък и от по-големите отстъпки. Това показва, че продажбите ще допринесат за ръста на БВП през четвъртото тримесечие, освен ако не спаднат с 0,7% или повече през декември.

„Средносрочната перспектива за икономиката на Обединеното кралство е много по-оптимистична, отколкото показват тези данни“, заяви министърът на финансите Джеръми Хънт. „Тази седмица видяхме, че инфлацията се е забавила отново тази седмица и Службата за бюджетна отговорност очаква мерките, обявени в есенното изявление, включително най-голямото намаление на данъците в съвременната британска история за компаниите и за 29 млн. заети, ще осигурят на потенциалния растеж най-големия тласък", отчитан някога.

В момента икономисти от частния сектор и Английската централна банка очакват БВП да остане непроменен през това тримесечие, изпращайки една слаба година за икономиката на Обединеното кралство.

Свиването се дължи на мащабния сектор на услугите, който заема четири пети от БВП на Обединеното кралство. Услугите отчитат спад от 0,2%, компенсирайки ръста от 0,4% в строителството и този от 0,1% в производството. Фабричното производство също се е разширило с 0,1%.

Обединеното кралство се разминава на косъм с рецесията през последните години въпреки най-лошата криза на разходите за живот от поколения и тежестта от лихвените повишения. Въпреки това по-слабата от очакваното инфлация и все по-силните залози за съкращения на лихвите веднага след май може да подкрепят икономиката през 2024 г. 

Продажбите в магазините на домакински стоки са били особено високи миналия месец, повишавайки се с 3,5% след спад от 2,6% през октомври. Това се дължи основно на силния ръст, регистриран от магазините за мебели, тези за техника, спортно оборудване и играчки.

Ерин Брукс, ръководител на отдела за търговия на дребно в Alvarez & Marsal, каза, че въпреки че отстъпките през ноември „може да са привлекли първоначално интереса на купувачите, съществуват опасения, че те може да са причина за изместването на обичайните декемврийски разходи към ноември“.

Търговците все пак имат известни основания за оптимизъм за новата година. Заплатите сега изпреварват инфлацията, доверието на потребителите расте, както съобщава GfK, а намаляването на размера на осигурителните вноски и данъка върху заплатите ще спести стотици лири на работещите хора, когато влезе в сила през януари. Почти 10-процентното увеличение на минималната заплата от април ще повиши директно доходите на близо 3 млн. нископлатени работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още