IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale съкращава 900 работни места в централата си в Париж

Мярката е част от плана на главния изпълнителен директор на банката за намаляване на разходите с 1,7 млрд. евро до 2026 г.

14:07 | 05.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Societe Generale планира да съкрати около 900 работни места в централата си във Франция като част от плана на главния изпълнителен директор Славомир Крупа да намали разходите и да подсили капиталовата позиция, предава Bloomberg.

Съкращенията съставляват около 5% от служителите в централата на базирания в Париж кредитор, съобщи SocGen в изявление в понеделник. Планът ще предотврати принудителни напускания, а консултациите с профсъюзите се очаква да бъдат финализирани през второто тримесечие.

SocGen се присъединява към банки в цял свят, които се стремят да намалят служителите си, тъй като стимулите от растящите лихви започва да затихва. Миналата седмица Deutsche Bank обяви планове да съкрати 3500 работни места. В САЩ Citigroup съобщи, че ще закрие 20 хил. работни места, след като главният изпълнителен директор Джейн Фрейзър тласна банката към най-голямото ѝ преструктуриране от десетилетия.

SocGen има около 52 хил. служители във Франция и 112 хил. в цял свят, сочи отчетът ѝ за първото полугодие на 2023 г. 

Крупа се ангажира да намали разходите с 1,7 млрд. евро до 2026 г. и да сведе съотношението между разходите и печалбата на компанията под 60%, за да подкрепи капиталовата сила на кредитора. Стратегията му, обявена през септември, предизвика разпродажба на акции по онова време, тъй като той също така намали целите за рентабилност, растеж и дивиденти, поставени от предшественика му Фредерик Удеа.

Книжата на SocGen поевтиняват с 16% през последните 12 месеца.

Макар че банката очаква да спести 600 млн. евро, като повиши ефективността на IT системите си, тя също така планира да опрости организацията. Текущи проекти като сливането на местните подразделения за банкиране на дребно или интегрирането на Leaseplan в подразделението ѝ за лизинг на автомобили Ayvens, бившо ALD, също се очаква да подобрят ефективността.

Бившият главен изпълнителен директор Удеа обяви съкращаване на хиляди работни места през 15-те му години начело на банката. Последователните кръгове на съкращения натежаха върху корпоративния дух и за момента Крупа не успява да го възстанови. Вътрешно допитване от края на миналата година показа, че вярата на служителите в решенията на висшето ръководство е намаляла спрямо предходно допитване, а само 53 на сто са заявили, че вярват в направения избор.

Очаква се кредиторът да обяви резултатите си за четвъртото тримесечие на 2023 г. на 8 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още