IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реорганизацията не успя да спаси Citigroup от загуба през четвъртото тримесечие

Повечето звена на банката отчитат спад в приходите, докато се готвят да съкратят хиляди служители в средносрочен план

19:01 | 12.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Citigroup отчете загуба от 1,8 млрд. долара за четвъртото тримесечие поради такси за попълване на федералния фонд за застраховане на депозити и други еднократни разходи и заяви, че очаква да намали допълнително броя на служителите си, съобщи Ройтерс.

Цената на акциите на банката се понижи с 3% час преди старта на редовната търговия в петък, след като главният изпълнителен директор Джейн Фрейзър описа 2024 г. като "повратна година" за кредитора.

„Постигнахме значителен напредък в опростяването на Citi и изпълнението на нашата стратегия през 2023 г.“, заяви Фрейзър.

Тя предприе редица мерки в третия по големина кредитор в САЩ по активи, за да намали бюрокрацията, да увеличи печалбите и да засили стойността на акциите, които изостават от тези на конкурентите.

„Рентабилността на Citigroup изглежда ужасно с тази голяма загуба от 1,8 млрд. долара, но основният бизнес на банката показа устойчивост. Загубата до голяма степен се дължи на изключителни елементи, както и на голямо увеличение на резервите за кредитни загуби“, коментира Октавио Марензи от консултантската фирма Opimas LLC.

Банката обяви, че ще намали броя на служителите си с 20 хил. души в средносрочен план, като за първи път оцени ефекта върху работната сила от своя план за реорганизация.

Citi заяви, че очаква да разходи между 700 млн. долара и 1 млрд. долара, свързани с освобождаването на служителите и реорганизацията.

Банката отчете загуба от 1,16 долара на акция за тримесечието. Резултатите бяха помрачени от 3,8-те милиарда долара комбинирани такси и резерви, които Citigroup разкри в декларация в сряда.

Загубата за четвъртото тримесечие се дължи и на натрупването на пари от банката за покриване на валутни рискове в Аржентина и Русия.

Тримесечните приходи на Citi паднаха с 3% до 17,4 млрд. долара.

За първи път банката публикува резултати за петте си бизнеса - услуги, пазари, банкиране, лично банкиране в САЩ и управление на богатството, които преди това бяха част от по-широки подразделения.

Приходите от търговия на пазарите, или трейдърското подразделение, спадат с 19% до 3,4 млрд. долара спрямо година по-рано. Един от основните низходящи фактори тук е 25-процентният спад в приходите от търговия с инструменти с фиксирана доходност, който включва някои загуби от Аржентина.

За разлика от това, приходите от банкиране се покачват с 22% до 949 млн. долара, водени от по-високите такси за инвестиционно банкиране, които компенсират спада при корпоративното кредитиране.

При личното банкиране в САЩ приходите растат с 12% до 4,9 млрд. долара, подкрепени от банкирането на дребно и кредитните карти.

Приходите от услуги нарастват с 6% до 4,5 млрд. долара, а тези от управление на богатството падат с 3% до 1,7 млрд. долара.

Приходите на Citi за цялата 2023 година са нараснали до 78,5 млрд. долара. Нетната ѝ печалба обаче спада до 9,2 млрд. долара.

Главният финансов директор Марк Мейсън заяви през декември, че Citi очаква да завърши своето преструктуриране през първото тримесечие на 2024 г. Кредиторът има за цел да намали годишните разходи до диапазон от 51 до 53 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още