IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Полша се охлажда до целта на централната банка за първи път от три години

Въпреки това някои централни банкери не изключват повишаване на лихвите

12:55 | 29.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Полша се забавя до целта на централната банка на страната за първи път от три години през март, въпреки че се очаква представителите на регулатора да запазят лихвените проценти стабилни поради опасения за възобновяване на ръста на цените по-късно през 2024 г., съобщава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се повишава с 1,9% този месец на годишна база, спадайки под средносрочната цел на централната банка от 2,5%, показват данни на Централната статистическа служба. Инфлацията достигна ниво от 2,8% през февруари, като резултатът за март е под медианната оценка на анкетирани от Bloomberg анализатори, които очакваха 2,3%.

Централните банкери заявиха, че се стремят да запазят строга парична политика въпреки забавянето на растежа при цените, тъй като се очаква по-високите данъци върху храните и премахването на таваните на цените на енергията да съживят растежа на цените в рамките на месеци.

Индексът на потребителските цени в Полша отчита ръст, който е по-малък от прогнозите. Графика: Bloomberg Индексът на потребителските цени в Полша отчита ръст, който е по-малък от прогнозите. Графика: Bloomberg

„Инфлацията е в целта само за известно време — скоро ще се повиши отново“, смята Лудвиг Котецки, член на Съвета по парична политика на централната банка, който определя лихвите. Индексът на потребителските цени CPI може да скочи с до 8% в края на 2024 г. в най-лошия случай, предупреждава той. 

Габриела Масловска, друг представител на централната банка, заяви пред агенция PAP, че определящите лихвените проценти отчитат фактора „значителна несигурност“ по отношение на инфлацията. Тя казва, че повишения на лихвените проценти не могат да бъдат изключени. Полша запази основната си лихва на ниво от 5,75% от октомври, когато инфлацията беше 6,6%.

Новото правителство на Полша приветства данните, заявявайки, че те са още едно доказателство, че икономиката на страната е в добра форма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още