IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната инфлация в еврозоната неочаквано се забавя и през март

Индексът на потребителските цени стига до 2,4%

12:42 | 03.04.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Инфлацията в 20-те страни членки на еврозоната се забавя до 2,4% през март, показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в сряда.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха инфлацията да остане без промяна спрямо предходния месец на ниво от 2,6%. Неочакваният резултат затвърждава аргумента, че е време Европейската централна банка да започне да намалява разходите по заеми от рекордно високите им нива.

Потенциална тревога за централната банка остава инфлацията при услугите, ключов показател за ЕЦБ, която се запазва на ниво от 4 на сто за пети пореден месец. Това предполага, че относително бързият растеж на заплатите държи цените в сектора под постоянен натиск.

Основната инфлация, следена отблизо от банкерите, за да се прецени устойчивостта на ценовия натиск, се забавя до 2,9% от 3,1%, което е под очакванията за 3 на сто, показват още данните на Евростат.

На месечна база общата инфлация се забавя до 0,8%.

Инфлацията се движи стабилно надолу повече от година, но се забави по-осезаемо миналата есен. Това насърчи дебата по въпроса колко скоро и колко бързо ЕЦБ ще започне да понижава лихвените проценти.

Регистрираното покачване на цените във Франция и Испания беше по-малко от очакваното миналата седмица. Във вторник общата инфлация в най-голямата икономика в блока, Германия, беше оценена на тригодишно дъно от 2,2%.

Очаква се на среща следващата седмица централната банка да признае подобрената перспектива, но ръководителите ѝ едва ли ще намалят лихвените проценти веднага, след като многократно посочиха юни като период за следващата решаваща среща за определяне на тази политика.

От Европейската централна банка посочват, че трябва да се видят основни данни за заплатите от началото на годината, преди да се мисли за облекчения. Някои централни банкери също така се опасяват, че предприемането на действия, преди Федералният резерв на САЩ да започне да намалява лихвите, може да бъде контрапродуктивно, тъй като намалението на Стария континент би отслабило еврото и би повишило внесената инфлация.

Заплатите растат сравнително бързо през последните тримесечия, но темпът на растеж се забавя и работниците все още бавно възстановяват реалната покупателна способност, загубена от няколко години на бърза инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още