IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Нидерландия изгуби блясъка си за големите компании

Мултинационалните компании предупреждават, че новите миграционни правила и фискалните реформи могат да ги накарат да преместят бизнеса си другаде

18:06 | 05.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Айндховен. Снимка: unsplash.com
Айндховен. Снимка: unsplash.com

Нидерландия дълго време бе популярен дом за мултинационални компании. Сега те обмислят да си тръгнат.

Любимата компания за микрочипове ASML – с оценка от 360 млрд. евро тя е най-високо оценяваната технологична фирма в Европа, предизвика най-силната тревога, отправяйки заплаха към политиците в Хага в началото на март, че може да потърси извън граници пространство, инженерни таланти и политическа подкрепа, ако трябва да се разшири, пише Politico.

Правителството на премиера в оставка Марк Рюте разбра посланието и миналия месец обяви схема за подкрепа на стойност 2,5 млрд. евро за технологичния регион, където е базирана ASML и други компании.

Но може би закъсня.

„Вероятно ще имаме дясно правителство, но не и такова, което подкрепя бизнеса“, казва Рем Кортевег, старши изследовател в нидерландския мозъчен тръст Clingendael.

Вълна от частични премествания или заплахи за такива удря страната точно в средата на политическа буря.

Хага се готви за изместване надясно, след като крайнодясната „Партия на свободата“ на Хеерт Вилдерс спечели парламентарните избори през ноември.

„Нидерландия е може би най-отворената икономика в Европа или дори света – но се сблъскваме с границите на растежа“, казва Кортевег.

Оформерно от Вилдерс правителство – ако и когато най-накрая сформира такова, би довело до дълбока промяна по въпроси като данъчното облагане и имиграцията, където компаниите жадуват за предвидимост, за да планират, инвестират, наемат и растат в дългосрочен план. Други страни като Франция и Германия се грижат по-добре за тези „странични условия“, предупреди главният изпълнителен директор на ASML Петер Венинк в началото на март.

Ако ASML натисне спусъка, това може да тегли чертата на четири века отворена търговия , донесла безпрецедентен просперитет.

Тактика на натиска

Редица големи корпорации крият корените си в Нидерландия.

Unilever, известна с брандовете си Dove и Knorr, бе създадена през 30-те години от сливането на нидерландска компания за маргарин и британски производител на сапуни. Случаят с петролната компания Shell е подобен, създадена от обвързването през 1907 г. на нидерландски и британски конкуренти.

Тези двойни структури дълго време се възползваха от възможностите на Нидерландия: там бяха централите, борсовите листвания и данъчните регистрации на компаниите.

Те оказват и натиск върху политиците, за да запазят бизнеса си там.

Въпреки това Unilever прехвърли дейността си през ноември 2020 г. към една компания майка, регистрирана в Обединеното кралство. Shell също премести централата си от Нидерландия във Великобритания през 2021 г. Напускането последва години на разговори, за да се успокоят компаниите. Но те все пак си тръгнаха.

Оплакванията на ASML се различават от тези на Unilever или Shell, тъй като не се отнасят до това къде са регистрирани компаниите на хартия. Заплахата включва нещо по-значимо от икономическа гледна точка: реални инвестиционни планове.

Световната индустрия за чипове се готви да удвои размера си до 2030 г. с приходи, надхвърлящи границата от 1 трлн. долара, прогнозира консултантската компания McKinsey. Като уникален доставчик за тази индустрия, няма съмнение, че ASML също ще расте.

Въпросът е: къде?

Досега технологичният център около петия по големина град в страната Айндховен е мястото, където е разположена базата на ASML.

Но изпълнителният директор на ASML Венинк поставя под въпрос дали Айндховен все още е правилното място след срещи в Хага в началото на март. Той разкритикува „значителната пропаст“ между реалността от какво компаниите се нуждаят, за да растат, и идеята на политиците за това, което смятат, че компаниите имат нужда.

Един въпрос, който предизвика гнева на ASML, беше изменението през октомври миналата година от ключовия законодател Питер Омциг за ограничаване на 30-процентното данъчно облекчение за емигранти. Омциг е водещ фактор в продължаващите преговори за ново правителство: неговата нова политическа партия, „Нов социален договор“, може да състави или разбие следващата коалиция. Това осакатява шансовете на ASML за възстановяване на данъчните облекчения.

Освен въздействието върху работната сила на ASML в Нидерландия (около 40% не са местни), Венинк казва, че е също толкова дразнещо как подобни мерки се прилагат набързо - „за 24 часа“ и „недостатъчно обмислени“.

Безсмислено създаване на политики

Създаването на привлекателен климат за компаниите трябва да бъде скучно и предвидимо. Настоящият политически климат в Нидерландия е всичко друго, но не и това - и местната федерация на работодателите VNO-NCW има яростни критики.

„Много публично търгувани компании обмислят евентуално изместване на централата си в чужбина. Имате нужда от поне две ръце, за да ги преброите всички“, казва председателят на федерацията Ингрид Тайсен пред местния вестник De Telegraaf.

Говорителят на федерацията Едуин ван Шеренбург посочи ограничаването на предимствата на емигрантите и на опциите за обратно изкупуване на акции като „знак за непредвидимо и необмислено правене на политика“.

Други заклеймяват капризността на Хага.

Стабилното правителство е ключово изискване за растеж на компаниите, казва Роберт-Ян Смитс, президент на изпълнителния съвет на TU/Eindhoven и член на фондация Brainport, подкрепяща развитието на Айндховен.

Компаниите „не искат да бъдат изправени пред непрекъсната несигурност, както в момента се случва в Нидерландия, с всякакви ad hoc мерки по отношение на фискалната [политика]“, казва Смитс в интервю.

Смяна на караула

Притесненията се засилват и от факта, че премиерът Марк Рюте е напът да напусне. Смята се, че Рюте – самият той мениджър в Unilever до началото на 2000 г. – е отворен към някои от опасенията, изразени от големите компании, като премахването на данъка върху дивидентите.

Последното правителство на Рюте падна, което предизвика избори, в които миграцията беше ключов въпрос и антиимигрантската партия на Вилдерс PVV излезе победител. В предизборната си програма PVV обеща да „ограничи миграцията с цел обучение“, най-вече за международни студенти в магистърски програми.

За мултинационалните компании това породи страхове как да привлекат глобални таланти и да приемат често чуждестранна работна сила.

Въпреки че коалиционните преговори все още не са постигнали пробив, компании като ASML са нащрек.

„Шестдесет и пет процента от всички международни студенти в техническия университет в Айндховен се установяват в този регион“, каза изпълнителният директор на ASML Венинк през януари, добавяйки, че те са източник на таланти, от които компанията се нуждае.ь

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още