IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Стоянов отново потвърди - инфлацията ще се забавя оттук нататък

Ще бъде трудно без гласуван бюджет, призна служебният министър на икономиката

20:05 | 20.10.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Служебният икономически министър Никола Стоянов. Снимка: Министерство на икономиката и индустрията
Служебният икономически министър Никола Стоянов. Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Служебният икономически министър Никола Стоянов потвърди предишната си прогноза пред БНТ, като заяви, че инфлацията  в България е достигнала своя пик и оттук нататък тя ще се забавя.

„Проблематично е, че при нас инфлацията е два пъти по-висока, отколкото средната за Европейския съюз (ЕС). Причината е повишението на цените на енергията. В икономика като българската, при която все пак няма толкова много добавена стойност, или процентът на добавена стойност не е толкова висок, там цените на енергоизточник дават по-голямо отражение. Най-вероятно това е основната причина“, подчерта Стоянов.

По въпроса за проблемите в Народното събрание той заяви, че служебният кабинет изпълнява указанията си да работи. „Чакам обаче с нетърпение да видим и редовно правителство, тъй като тази политическа нестабилност със сигурност пречи“, посочи Стоянов.

Механизми винаги има, дори и в неработещ парламент, заяви Стоянов относно дейността на служебния кабинет в условия на политическа криза. „Те са просто по-ограничени без парламент“, добави служебният икономически министър. „Ние работим през цялото време именно към подпомагане, от една страна, на бизнеса, от друга страна за привличане на инвестиции в различни посоки и различни идеи“, подчерта Стоянов.

Ще е проблем, ако бюджетът не се приеме, призна министърът. „Силно се надявам, че в парламента ще проявят разум, че парламентът ще започне да работи и ще го приемат. Ние обаче сме готови да работим според ситуацията“, добави Стоянов.

Той коментира и ревизията на данните за 2021 г. на Националния статистически институт (НСИ). Според Стоянов трябва да се доверяваме на числата. „Като икономически министър няма как да не се радвам на тази ревизирана статистика. Истината обаче е хората да го усетят по джоба си“, подчерта служебният министър.

„Да, статистиката показва, че през третото и четвъртото тримесечие на 2021 г. се отчита много сериозно ускоряване (на икономиката). За четвъртото тримесечие ръстът е над 10%. За съжаление, по предварителни данни, през първото и второто тримесечие (на тази година) нещата се забавят сериозно. Факторите са много“, заяви Стоянов.

Едно са макроикономическите числа, винаги има значение каква база се използва при данните.

Според Стоянов тези добри показатели се дължат на добрата работа на колегите през въпросната година, както и на странични фактори – „числата през 2020 г. са били доста ниски“.

Данните са наистина оптимистични, подчерта министърът, добавяйки, че това трябва да се задържи за повече време, за да може хората да го усетят по джоба си.

По въпроса за исканията на синдикатите за увеличения на минималната заплата Стоянов заяви, че не знае как ревизираните данни ще повлияят на работническите организации. „Редовно провеждаме разговори с тях, както и с работодателските организации“, добави министърът. По думите му не е възможно да се изпълнят исканията на синдикатите. „Инфлацията трябва да се управлява. Има разумен и оптимален вариант. Той трябва да бъде постигнат чрез диалог“, категоричен е Стоянов.

По отношение на бедните региони в страната Стоянов заяви, че кабинетът има план за реагиране. Министерството на икономиката и индустрията ще използва парите от Плана за възстановяване, предвидени за нови индустриални зони или за финансиране на съществуващите.

„Нашата идея е следната и тя е продиктувана от практиката. В момента имах постоянно срещи с чуждестранни инвеститори. Имах среща с един такъв инвеститор, който иска да отвори 2000 работни места. Той отива във Видин и казва „Няма хора“. Затова идеята ни е да инвестираме в построяването на по-малки индустриални зони в провинцията, така че с промени в Закона за насърчаване на инвестициите да започнем да привличаме инвестиции. Да се фокусираме върху по-малко, защото това е по-реалистично. Така постепенно да завъртим колелото в тези по-бедни места. Това е пътят според нас“, подчерта Стоянов.

Трябва постепенно да се привличат малки инвестиции с подготвени индустриални зони, заяви Стоянов.

„Сигурен съм, че постепенно и българите от чужбина ще започнат да се връщат, ако провеждаме такава политика“, категоричен е министърът.

Той подчерта значението на качеството на работната ръка, не толкова на нейния брой. Като подобрените условия биха помогнали на повече хора да се върнат в страната, добави Стоянов.

„Със сигурност Северозападна България ще е едно от тях“, заяви още той, отговаряйки на въпрос на водещия къде ще бъде приложена първо тази политика.

По отношение на дискусиите с потенциални инвеститори Стоянов заяви: „Разговаряме постоянно. Интересът е много голям. В момента конюнктурата е такава и заради ниършоринга, и заради пандемията, и заради това, че България стои стабилно на енергийната карта на Европа в момента“.

„Интерес има“, подчерта Стоянов. „Но тук искаме да наблегнем и да се фокусираме и върху нещо друго – България е богата на доста суровини, които десетки години наред ние изнасяме и на гърба на които в чужбина има цели индустрии зад тях. От България се изнасят метали без добавена стойност или други материали“, изтъкна служебният министър.

Ресурсите стават по-ценни дори и от парите, добави още Стоянов.

„От една страна искаме да се фокусираме върху привличането на инвеститори, които могат да използват суровини, налични в България“, посочи още той.

Очаквайте повече информация по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Употребяваният създаващ щети метод за държавни финанси е причинителят за сегашната инфлация. За да отложи държавен крах, правителството взима заеми за да плаща щети от своята финансова грешка. Заради държавната грешка правителството има сегашните дългове. При запазване на държавната грешка, правителството е с подсигуряван политически провал. Централната банка не е компетентна за спасение от нови щети. Подобреният метод за държавни финанси създава възможност за устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: ivanrog ... спрехме рассийските степни изпарения , от тук нататък вече ще се връща в норма инфлацията ... Кое се е увеличило двойно (100% инфлация) за една година ?! Дай пример с нещо значимо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
earth1225
преди 1 година
Къде е министър този господин....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Jorkata
преди 1 година
"Никола Стоянов отново потвърди - инфлацията ще се забавя оттук нататък" - Доообре! Верваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
ivanrog
преди 1 година
И как точно ще се забави при 40-50% производствена инфлация, плюс искане за увеличаване на заплати? Инфлацията ще продължи с по-ниски темпове, но ще продължи, докато не стигне 50-100% общо, просто въпрос на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още