IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп претърпя поражение в съдебната битка за правителствени документи

Специалният одит на документите, иззети в „Мар-а-Лаго“, не е бил законен, се казва в съдебното решение

07:33 | 02.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Част от имението на Тръмп във Флорида. Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Част от имението на Тръмп във Флорида. Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп претърпя поредно поражение в съдебния спор за оценката на иззетите от него секретни правителствени документи. В четвъртък вечерта (местно време) апелативен съд постанови, че не е законно да се назначи специален агент, който да прегледа документите, иззети по време на обиска в частния дом на бившия президент по искане на Тръмп.

Тръмп оспори назначаването на неутрален експерт пред съда и се погрижи властите да нямат право да използват части от иззетите документи, докато работата на съда не приключи. Засега тяе преустановена, а за Министерството на правосъдието, което разследва Тръмп, това е успех, коментира DPA. 

През август Федералното бюро за разследване (ФБР) претърси имението на Тръмп „Мар-а-Лаго" в щата Флорида и иззе множество класифицирани документи, някои от които с най-високо ниво на секретност. Според закона този материал е трябвало да бъде предаден на Националния архив. Според ФБР сред хилядите документи имало около 100, които били обозначени като секретни. Съхранявайки документите в частния си дом след напускането на поста, Тръмп може да е извършил престъпление. Все още не е изяснено дали в крайна сметка той може да бъде подведен под отговорност.

Тръмп, от своя страна, разкритикува действията на властите срещу него като политически мотивирани и ги разглежда като опит да му се попречи да се върне в Белия дом. Междувременно републиканецът официално обяви, че иска да се кандидатира отново от своята партия на президентските избори през 2024 г. Дали републиканците действително ще го направят свой кандидат в крайна сметка, не е ясно.

Неуспехи за Тръмп

Бившият президент се защити в съда срещу разследванията: междувременно екипът на Тръмп успя да постигне успех с назначаването на неутрален експерт по документите. Неговата задача е да филтрира документите, които попадат в обхвата на адвокатската тайна. Въпреки това Тръмп вече претърпя няколко неуспеха в съдебния спор.

Така например Министерството на правосъдието вече е успяло да издейства около 100 документа, обозначени като секретни, да бъдат изключени от проверката и по този начин да продължат да се използват за разследването срещу Тръмп. Тръмп се опита да спре това пред Върховния съд, но и там беше победен. Фактът, че жалбата на специалния одитор вече е обявена за незаконна по принцип, е още едно поражение за него.

В публикуваното в четвъртък вечерта местно време разпореждане Апелативният съд пише, че съдът, който се е произнесъл по назначаването на специалния прокурор, не е имал правомощието да забрани на щатите да използват законно иззети документи при наказателни разследвания. „Законът е ясен", се казва в заповедта. Не може да има правило, което да позволява на субекта на заповедта за обиск да блокира щатските разследвания, след като заповедта за обиск е била изпълнена, се казва в решението. „Също така не можем да въведем правило, което да позволява това само на бивши президенти“. 

Междувременно, с оглед на новите президентски амбиции на Тръмп, Министерството на правосъдието на САЩ повери политически чувствителното разследване на секретните правителствени документи в ръцете на външен специален прокурор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още