IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли кандидатурата на Николай Габровски за премиер

Структурата и съставът на предложения Министерски съвет не се подлагат на гласуване по правилник

12:12 | 14.12.22 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер, издигната с първия мандат на ГЕРБ-СДС.

От регистрираните 238 депутати в зала 113 подкрепиха номинацията, а 125 гласуваха "против".

Кандидатурата на Николай Габровски за премиер подкрепиха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". Против нея бяха от „Продължаваме промяната“, "Възраждане", БСП, „Демократична България“ и един независим.

Структурата и съставът на предложения Министерски съвет не се подлагат на гласуване, след като кандидатурата за премиер не е подкрепена.

Кандидатът на ГЕРБ за премиер Николай Габровски не успя да събере нужната подкрепа в парламента и да стане следващият министър-председател на България. Преди гласуването Габровски взе думата, за да каже, че е силно обезпокоен от това, което вижда и чува в пленарната зала. „Имам чувството, че сме в предизборна кампания“, каза той. Габровски допълни, че не е разбрал защо депутатите са против обявените от него седем приоритета. Той отхвърли критиките, че те са без конкретика.

„Какво неконкретно има в това, че трябва да се приеме бюджет за следващата година, че получихме шамар за Шенген или че от януари 2024 г. бихме могли да сме част от еврозоната при определени обстоятелства, а при други не. Аз не видях нито едно твърдение, че това не е добре за България“, каза той.

„Притиснати сме от срокове, които ще доведат до непоправими щети както върху имиджа на България, така и върху финансовото състояние", каза след дебатите Габровски. И отново предупреди: „Ако нямаме правителство, ще губим средства по Плана за възстановяване и устойчивост, по европейските програми, а вероятно няма да влезем и в еврозоната“. По думите на Габровски геополитическата ориентация също най-вероятно ще бъде подложена на изпитание. 

„Необяснимо е за мен защо сте против правителството. За мен това е чисто политическо говорене", каза Габровски от трибуната на Народното събрание.

Резултати от гласуването Резултати от гласуването

„Доволен съм от това, което се случи. За миг не съжалявам, че положих тези усилия и че се срещах с хората, които ми се довериха“, коментира Николай Габровски, след като номинацията му за премиер беше отхвърлена от парламента.

„Всички ние като хора и професионалисти заложихме имената си в съставяне на един кабинет, който даваше надежда, може би, да тръгнем по друг път. Уви, партийните интереси са твърде силни, партийните страсти - твърде горещи и затова имаме този резултат", каза Габровски.

„На ринга излязоха доброто и злото. Хората заложиха на злото, злото победи и хората спечелиха. За съжаление, днес се случи точно това. Имахме уникален шанс да продължим по друг начин в българската политика“, каза още неодобреният премиер.

Дебатите по номинацията на проф. Николай Габровски и проектокабинета, предложен от него, продължиха повече от три часа и приключиха без изненади в гласуването.

В понеделник Николай Габровски върна на президента Румен Радев изпълнен първия проучвателен мандат и представи проектокабинета си. Сред заявените приоритети на проектокабинета "Габровски" бяха посочени държавният бюджет, влизането на България в еврозоната и Шенгенското пространство, както и енергийната независимост.

Държавният глава форсира процедурата и подписа указ с предложение до 48-ото Народното събрание да избере кандидата за министър-председател, излъчен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още