IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетаняху обмисля да отложи плана си за промени в съдебната система

През нощта избухнаха протести в Израел, след като премиерът на страната отстрани военния министър заради несъгласие с плановете му

11:35 | 27.03.23 г. 1
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обмисля да отложи плана си за промени в съдебната система след нощ на гневни демонстрации заради уволнението на несъгласния с него министър на отбраната.

Всички ключови министри и помощници, както и личният адвокат на Нетаняху, коментираха пред израелските медии, че настояват за отлагане на съдебната реформа, пише Bloomberg. Агенцията уточнява, че не е успяла да потвърди дали в правителството на Израел се водят такива дискусии.

Президентът на страната Исак Херцог също призова Нетаняху да спре законодателството „в името на единството на народа на Израел“.

Предложението на Нетаняху рязко раздели израелското общество, срина пазарите и постави страната в дипломатическа изолация. Дългогодишните съюзници на Израел, включително САЩ, Великобритания, Германия и Франция, коментират във връзка с плановете на Нетаняху, че напълно независимата и силна съдебна система е жизненоважна за функциониращата демокрация. Администрацията на Байдън в неделя повтори призива си за постигане на компромис.

Израелският шекел отслабна при отварянето на търговията, но по-късно компенсира загубите.

Хиляди израелци протестираха по улиците през нощта, включително и пред дома на Нетаняху, след като премиерът уволни министъра на отбраната Йоав Галант заради реч, в която критикува плановете за намаляване на властта на Върховния съд. Нетаняху беше в Лондон, когато Галант изнесе речта.

Двама ключови членове на партията „Ликуд“ на Нетаняху казват, че макар спирането на законодателството да е за предпочитане, те планират да подкрепят последния законопроект от пакета, когато бъде внесен за гласуване, което се очаква да се случи тази седмица.

През нощта се водиха боеве между протестиращи и полицаи пред дома на Нетаняху в Ерусалим. Друга многолюдна тълпа демонстранти се събра пред Министерството на отбраната в Тел Авив и блокира движението. Главна транспортна артерия в района беше затворена за часове.

Законът ще даде на политиците доминираща роля при избора на съдии, включително съдии от върховните съдилища. Това представлява коренна промяна в сравнение със сегашната система, при която основна роля в избори имат действащите съдии и членовете на юридическата професия.

Поддръжниците на законопроекта казват, че в почти всяка демокрация победителите в изборите избират съдии и те привеждат Израел в съответствие с тази практика. Неговите противници, сред които са бизнес, професионални и военни лидери, казват, че това ще концентрира твърде много власт в ръцете на управляващата партия, което ще навреди на демокрацията.

Нетаняху, който отново встъпи в длъжност в края на 2022 г., ръководи най-дясното и религиозно правителство в историята на Израел. Неговите коалиционни партньори отдавна се оплакват, че Върховният съд пречи на техните предпочитани политики, включително лесно разширяване на селищата на Западния бряг, задържане на мигранти, търсещи убежище, и освобождаване на ултраортодоксални мъже от военна служба, за да следват религиозни науки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Бени не беше такъв, какво му стана с тия "реформи". Няма ли в крайна сметка да го обявяваме за близкоизточен диктатор? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още