IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейвид Камерън се завръща в британското правителство като външен министър

Премиерът Риши Сунак направи изненадващи размествания в кабинета си

13:03 | 13.11.23 г.
Дейвид Камерън. Снимка: Carl Court/Getty Images
Дейвид Камерън. Снимка: Carl Court/Getty Images

Британският премиер Риши Сунак в понеделник сътвори редица изненади, включително връщайки бившия министър-председател Дейвид Камерън на поста външен министър. Сунак извърши драматични промени в кабинета, включително освобождаването на противоречивата министърка на вътрешните работи Суела Бравърман, пише Financial Times.

Джеймс Кливърли, който беше външен министър, заменя Бравърман във вътрешното министерство с цел да успокои напрежението в общностите след уикенд на протести и насилие по улиците на Лондон.

Най-голямата изненада обаче беше, когато Камерън, който реално не играе никаква политическа роля, откакто подаде оставка като премиер след вота за Brexit през 2016 г., получи поста външен министър. Джеръми Хънт остава министър на финансите.

Сунак използва речта си на конференция на торите миналия месец, за да обещае да бъде премиерът на „промяната“, осъждайки провалите на „30 години консенсус“. Сега той се обърна за помощ към центристкия си предшественик.

Тъй като торите изостават лейбърстите с над 20 пункта в социологическите проучванията, разместванията представляват последният опит на Сунак да изгради екип пред следващите парламентарни избори.

Преместването на успокоителния Кливърли в министерство на вътрешните работи и възстановяването на Камерън предполага, че Сунак е решил да представи по-малко грубо лице на обществеността.

Камерън, който бе премиер от торите през периода 2010-16 г., напоследък бе в центъра на най-големия лобистки скандал във Великобритания от десетилетия, когато FT разкри, че тайно е лобирал пред бивши колеги в правителството от името на работодателя му Greensill Capital.

„Преди няколко седмици Риши Сунак каза, че Дейвид Камерън е част от провалило се статукво, сега го връща обратно на спасителния си сал“, казва бившият шеф на кампанията на лейбъристите Пат МакФадън. „Това оставя настрани смешното твърдение на премиера, че ще предложи промяна от 13-те години провал на торите“.

Уволнението на Бравърман ще провокира ответна реакция от някои по-крайнодесни депутати от торите, но съюзниците на Сунак вярват, че ще политическият ефект може да бъде ограничен. „Тя няма армия зад себе си“, казва един от съюзниците.

Министърът на вътрешните работи бе уволнена, след като написа статия миналата седмица, обвинявайки полицията в пристрастие. Даунинг Стрийт заяви, че статията „не е получила одобрение“ за публикуването. Съюзниците на Бравърман в неделя вечерта определиха правителството като „клоуни“.

Острият характер на напускането ѝ подсказва, че Бравърман сега може да започне кампания за бъдеща кандидатура за лидерство на торите от задните скамейки, подкрепена от членове на дясната „Група на здравия разум“ от депутати от торите.

Върховният съд ще се произнесе в сряда относно плана ѝ да върне търсещи убежище в Руанда. Ако бъде счетено за незаконно, Бравърман вероятно ще поднови призивите си към Великобритания да напусне Европейската конвенция за правата на човека.

Бравърман каза: „Беше най-голямата привилегия в живота ми да служа като министър на вътрешните работи. Ще имам още какво да кажа след време”.

Сунак ще представи ходовете като шанс за повишение на по-млади министри и освобождаване на някои неефективни членове на кабинета преди изборите, очаквани през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още